Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
20.000 Ft értékű vásárlás felett a kiszállítás ingyenes! 20.000 Ft értékű vásárlás felett a kiszállítás ingyenes!
25.000 Ft értékű vásárlás felett értékes ajándékot is választhatsz a kosaradba! 25.000 Ft értékű vásárlás felett értékes ajándékot is választhatsz a kosaradba!

Útmutató mikrozöldség növesztéséhez

A mikrozöldség:

A fiatal növénynek a csírázás utáni szakasza a fejlődésben. Mikrozöldségnek nevezzük azt az állapotot, amikor a növény néhány nappal a csírázás után már az első leveleit kibontotta, azok segítségével pedig a napfényt begyűjtve gyarapodik tovább.
A csírához képest a mikrozöldség robosztusabb, megjelenése jóval sokszínűbb és letisztultabb. Ízben és állagban is eltérést mutat a csírához képest. 
Fontos különbség, hogy mikrozöldséget ültetőközegen termesztünk, ami lehet egy egyszerűbb anyag is, mint például a kenderrost lap, melynek használata egyszerű, nem koszol.

*Mikrozöldséget földszerű ültetőközegben is lehet termeszteni. Ehhez mi kókuszrostot ajánlunk! A földszerű ültetőközeg előkészítése és a végén az aratás kicsit komplikáltabb, de ideálisabb körülményeket biztosít a növények számára, ezért számos lassabban vagy nehezebben fejlődő magot csakis ebben javaslunk termeszteni. Erre külön kategóriát hoztunk létre, a mikrofűszer termesztést.

 

Előnyök:

A mikrozöldség termesztése nemcsak az elfogyasztásukkal járó rengeteg pozitív élettani hatás miatt hasznos, bár lássuk be, ez a végkifejlet már önmagában elég jó okot adhat!

- Saját táplálékunk megteremtése felemelő érzés, aki foglalkozik velük vagy csak csodálja őket az is közelebb kerül általuk természethez.
- A mikrozöldek öltöztetik otthonunkat, gondozásuk nem okoz fáradalmat, naponta 1 percet igényelnek mindössze.
- Gyerekeknek is szórakoztató!
- Színesítik ételeinket, plusz ízt adnak a fogásokhoz.
- Változatossá teszik étkezésünket.
- Az emésztésre is pozitív hatással vannak, de a koncentrált vitamin és ásványi anyag tartalmuk számos betegség megelőzésében segítenek.
- Tápanyagtartalmuk széles skálán mozog, a drága táplálékkiegészítők helyett hatásosabb, ha mi magunk nyerjük ki ezeket közvetlenül a növényekből.

A csírákhoz hasonlóan a mikrozöldségek is a kifejlett növényekhez képest 10-50x több tápanyagot tartalmaznak. Koncentráltan vannak bennük jelen a vitaminok és ásványi anyagok. Ízük változatos, látványukkal bárkit magukkal ragadnak pár finom falatra!

Kalóriatartalmuk igen alacsony a kifejlett növényekhez képest is.

...ráadásul mindezt alig néhány nap alatt!

 

Felhasználás:

A mikrozöldek saláták, szendvicsek és turmixok értékes összetevői lehetnek, de bármilyen fogást, főtt és sült ételeket, akár leveseket is díszíthetünk velük!
Bár mi a mikrozöldek nyersen történő fogyasztását javasoljuk elsősorban, hogy megtartsuk minden előnyüket, azonban számos fogásnál találkozhatunk a csírák főtt és sült ételekben történő felhasználásával is. Próbáljuk ki bátran!

 

Mikrozöldség növesztése kenderrostban, lépésről-lépésre:

A mikrozöldség növesztése nem fog nehézséget okozni. Néhány egyszerű és gyors lépésben leírjuk a teendőket. Otthoni gyakorlással néhány alkalommal tökéletesre fejlesztheted konyhakertész tudásod!

Azt mindenki tartsa szem előtt, hogy a növények termesztését -akárcsak mikrokertről legyen szó- nagyon sok tényező befolyásolja. Leírásunk iránymutató, de mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy kezdjen neki otthon és hamar ki fogja tapasztalni!

 

1. Készítsük elő a következőket: ültetőtálca, 1 db kenderrost lap, permetező flakon tiszta vízzel töltve, egy pohár tiszta víz, magok, evőkanál/teáskanál, tálca lefedő lap

2. A kenderrost lapot helyezzük a tálcába

3. Öntsük rá a pohár tiszta vizet, majd várjunk 1-2 percet és utána a már átázott kenderrost lapról öntsük le a maradék vizet

4. Kanál segítségével szórjuk rá az ültetni kívánt magot a kenderrost lapra egyenletesen (kézzel is eloszlathatjuk utólag)
*A túl sűrűn és a túl ritkán szórt mag sem igazán jó. Az egy ültetésre ajánlott mennyiségünket az egyes magok termékoldalán találod meg.

5. Permetezzük meg alaposan a magokat (5-10 nyomás), majd tegyük rá a tálcát lefedő lapot.

6. A magok az első pár napban csírázni fognak, ezalatt kizárólag a permetező segítségével nedvesítsük reggel és este is (~ 5 nyomás). Ezt a csírázási folyamatot sötétidőnek nevezzük.
*Ha túl száraznak ítéljük a kenderrost lapot akkor permetezhetünk többször is, de ha túl sok a nedvesség rajta és már látszólag áll a víz mellette is, akkor azt mindig öntsük le róla és ilyenkor permetezzünk kevesebbet.
A fedlapot a csírázás ideje alatt végig hagyjuk a tálcán és csak a permetezéskor vegyük le. Lehetőleg hűvösebb és sötétebb helyen legyen a tálca a csírázás ideje alatt.

7. Amikor a csírák elérik a fedlapot akkor jött el a pillanat, hogy azt levegyük róluk és kitegyük a tálcát egy minél fényesebb helyre pl. ablakpárkányra

8. Innentől kezdve a permetezést már ne folytassuk, helyette az öntözést alulról végezzük el: óvatosan felemeljük a kenderrost lap egyik felét és nagyjából 1-1,5 dl vizet öntünk alá.
*Ha a víz soknak bizonyul akkor nem szívódik fel. Ebben az esetben pár perc várakozás után leönthetjük a felesleget a tálcából. Az öntözést naponta 1 alkalommal elegendő megcsinálnunk, de ha túl száraznak vagy nedvesnek ítéljük a kenderrost lapot, akkor eszerint változtathatunk.

9. Pár nap elteltével már fogyaszthatóak is mikrozöldjeink. Már csak az aratás maradt hátra: egy kisolló segítségével a kenderrost és a gyökérzet felett 1 cm-rel levágjuk a növényeket. Mindig csak annyit vágjunk le, amennyit elfogyasztunk, így mindig frisset ehetünk.

10. A levágott hajtásokat fogyasztás előtt javasoljuk megmosni. Levágás után hűtőben is tárolhatók pár napig, de mindenképpen mossuk meg és alaposan szárítsuk meg elrakás előtt.

*Az aratást a legegyszerűbb úgy csinálni, hogy megragadsz egy csokor mikrozöldet és kitéped a kenderrostból, majd ezután vágod le róluk a gyökeret. Alternatív megoldásként ollóval és egy éles késsel közvetlenül a kenderrostról is vághatóak.

**Bár javasoljuk mindig frissen levágni a hajtásokat, de ha mégis szeretnénk hűtőben eltárolni pár napig, akkor előtte néhány órával tegyük a mikrozöldet hűvösebb helyre és azt követően vágjuk le. Így tovább friss és ropogós marad.

***Az első levelek megjelenését követően már megkóstolhatod a hajtásokat, ugyanis az ízük folyamatosan változik, ahogy növekednek. Találd meg a neked legjobban tetsző időpontot az aratásra.

****Felhívjuk a figyelmed arra, hogy az első pár alkalmat a tanulásra és a gyakorlásra szenteld és ilyenkor ne várd el magadtól azt, hogy tökéletes legyen az eredmény!

 

Ezekre lesz szükséged:

  • Egy szimpla lapos tálca - ellentétben a kókuszrostos ültetéssel itt nem kell lyukas legyen a tálca
  • Kenderrost lap - egy ültetéshez egy lap szükséges
  • Permetező flakon - ennek segítségével tartjuk nedvesen a magokat amíg csíráznak
  • Tálca lefedő lap - a tálcára helyezzük, hogy a magok a csírázás alatt sötétben tudjanak lenni
  • Mikrozöldség növesztésre alkalmas magok - kenderrostban kizárólag azokat a magokat javasoljuk növeszteni amelyek ebben a kategóriában szerepelnek. (a kókuszrostos magok pl. kapor, koriander, cékla stb. nem fognak tudni kenderroston megfelelően fejlődni)

 


Gyakran ismételt kérdések, lehetséges hibák:

Hajszálgyökerek: A penésszel gyakran összetéveszthető. Blogbejegyzésünk segíteni fog!

Eldőltek a mikrozöldek: Általában a kiszáradás okozza. Ha még viszonylag hamar reagálunk és nem túlöntözve meglocsoljuk a kendert, akkor hamarosan újra életre kelnek!


Újranőnek a mikrozöldek? Nem. A mikrozöldeket egyszer lehet aratni. A borsónál még érdemes várni kicsit, mert újra kihajthat 1-2 alkalommal, de ez csakis a borsóra igaz.

Kenderrost újra felhasználható? Nem! Főként higiéniai okokból a kenderrost újrafelhasználása veszélyeket hordoz magában. A komposztunk viszont hálás lesz minden egyes elhasznált lapért!

Ideális hőmérséklet: A mikrozöldek 18-26 °C között jól érzik magukat. A hidegebb helyeken lassabban és gyérebben fejlődnek. A hőmérséklet kevésbé, a fénymennyiség jobban számít a megfelelő fejlődésükben.

Ideális páratartalom: Itt leegyszerűsítve a kérdést arra kell figyelnünk, hogy ha szárazabb a levegő otthon, akkor valószínűleg könnyebben ki fog száradni a kenderrost, ha pedig nagyon párás, akkor könnyen túlöntözhetjük. Több odafigyelést igényelnek eleinte.

Elegendő a fény az otthonomban? Mikrozöldjeink csírázásához az első pár napban nem kell fény, ezt követően viszont minél többet tudunk biztosítani számukra, annál jobban tudnak fejlődni. Igyekezzünk ablakhoz közeli helyet találni számukra. Szerencsére a legtöbb fajtának nincsenek kiemelkedő fényigényei ebben a növekedési szakaszban, ezért télen, hosszantartó borongós idő mellett északi ablak közelében is nagyon szépek tudnak lenni, de azért amit lehet tegyünk meg.

Sokkhatás: Mikrozöldjeink a hirtelen változásokra nem mindig reagálnak jól. Ha a könyhában túl közel van a sütőhöz, főzőlaphoz az könnyen okozhatja a növények, magok tönkremenetelét. Fűtött radiátoron sem szabad tárolni, ahogyan a hosszan tartó huzat, hűvös levegő sem tesz jót.

Mennyi magot szórjak a kenderrostra: Az egyes magok leírásában és termékfotóinál találsz segítséget ebben!

Furcsa szag: A magok és a kenderrost párna is egy markánsabb szaggal rendelkeznek. Ezeket ismerjük meg és ha ezektől eltérő, furcsa vagy kifejezetten büdös szagot érzünk akkor ne kockáztassunk, dobjuk ki és kezdjünk újat.

Tönkrement mikrozöldség: A terményünk tönkremenetelét számos tényező okozhatja külön-külön vagy együttesen is. A túlöntözés, a túl sűrűn szórt magok, akár egy bekerült kenyérmorzsa mind penészedést, poshadást okozhatnak. A levelek elszíneződése, elfonnyadása és kellemetlen szag árulkodhat erről.
A túl ritkán szórt magok, alulöntözés, nem megfelelő fénymennyiség vagy hőmérséklet, esetleg valamilyen sokkhatás pedig ahhoz vezetnek, hogy a mikrozöldek kicsik és vékonyak maradnak, lassan fejlődnek vagy kidőlnek.

Még mindig túl gyéren nőnek: Ha a fentiek tudatában is problémát okoz a mikrozöldségek megerősödése, akkor próbálkozzunk azzal, hogy pár nappal tovább hagyjuk a fedlapot a tálcán, sőt, amikor elérik azt, akkor egy kisebb súlyt is tegyünk rá. Ezzel a gyökereket további kapaszkodásra, a növényt pedig erősödésre késztetjük. Hatásos módszer tud lenni sok esetben!