Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
20.000 Ft értékű vásárlás felett a kiszállítás ingyenes! 20.000 Ft értékű vásárlás felett a kiszállítás ingyenes!
25.000 Ft értékű vásárlás felett értékes ajándékot is választhatsz a kosaradba! 25.000 Ft értékű vásárlás felett értékes ajándékot is választhatsz a kosaradba!

Útmutató mikrozöldség növesztéséhez

Útmutatónkkal szeretnénk megismertetni veled a mikrozöldség növesztés folyamatát. Olvass el mindent figyelmesen, hogy segíthessünk elsajátítani az otthoni mikrokertészkedés folyamatát!

 

A mikrozöldség növesztése nem fog nehézséget okozni. Néhány egyszerű és gyors lépésben leírjuk a teendőket. Otthoni gyakorlással néhány alkalommal tökéletesre fejlesztheted konyhakertész tudásod!

 1. Készítsük elő a következőket: ültetőtálca, 1 db kenderrost lap, permetező flakon tiszta vízzel töltve, egy pohár tiszta víz, magok, evőkanál/teáskanál, tálca lefedő lap
   
 2. A kenderrost lapot helyezzük a tálcába
   
 3. Öntsük rá a pohár tiszta vizet majd várjunk 1-2 percig és utána a már átázott kenderrost lapról öntsük le a maradék vizet
   
 4. Kanál segítségével szórjuk rá az ültetni kívánt magot a kenderrost lapra egyenletesen (kézzel is eloszlathatjuk utólag)
  A túl sűrűn és a túl ritkán szórt mag sem igazán jó. Az egy ültetésre ajánlott mennyiségünket az egyes magok termékoldalán találod meg.
   
 5. Permetezzük meg alaposan (15-20 nyomás) a magokat, majd tegyük rá tálca lefedő lapunkat
   
 6. A magok az első pár napban csírázni fognak, ezalatt kizárólag a permetező segítségével nedvesítsük reggel és este is (10-15 nyomás).
  Ha túl száraznak ítéljük a kenderrost lapot akkor permetezhetünk többször is, de ha túl sok a nedvesség rajta és már látszólag áll a víz mellette is, akkor azt mindig öntsük le róla és ilyenkor permetezzünk kevesebbet.
  A fedlapot a csírázás ideje alatt végig hagyjuk a tálcán és csak a permetezéskor vegyük le. Lehetőleg hűvösebb és sötétebb helyen legyen a tálca a csírázás ideje alatt.

   
 7. Amikor a csírák elérik a fedlapot akkor jött el a pillanat, hogy azt levegyük róluk és kitegyük a tálcát egy minél fényesebb helyre pl. ablakpárkányra
   
 8. Innentől kezdve a permetezést már ne folytassuk, helyette az öntözést alulról végezzük el: óvatosan felemeljük a kenderrost lap egyik felét és nagyjából 1-1,5 dl vizet öntünk alá.
  Ha a víz soknak bizonyul akkor nem szívódik fel. Ebben az esetben pár perc várakozás után leönthetjük a felesleget a tálcából. Az öntözést naponta 1 alkalommal elegendő megcsinálnunk, de ha túl száraznak vagy nedvesnek ítéljük a kenderrost lapot, akkor eszerint

   
 9. Pár nap elteltével már fogyaszthatóak is mikrozöldjeink. Már csak az aratás maradt hátra: egy kisolló segítségével a kenderrost és a gyökérzet felett 1 cm-rel levágjuk a növényeket. Mindig csak annyit vágjunk le, amennyit elfogyasztunk, így mindig frisset ehetünk.

  Felhívjuk a figyelmet arra, hogy az első pár alkalmat a tanulásra és a gyakorlásra szenteljük és ilyenkor ne várjuk el magunktól azt, hogy ilyenkor tökéletes legyen az eredmény!

 

Ezekre lesz szükséged:

 • Egy szimpla lapos tálca - ellentétben a kókuszrostos ültetéssel itt nem kell lyukas legyen a tálca
 • Kenderrost lap - egy ültetéshez egy lap szükséges
 • Permetező flakon - ennek segítségével tartjuk nedvesen a magokat amíg csíráznak
 • Tálca lefedő lap - a tálcára helyezzük, hogy a magok a csírázás alatt sötétben tudjanak lenni
 • Mikrozöldség növesztésre alkalmas magok - kenderrostban kizárólag azokat a magokat javasoljuk növeszteni amelyek ebben a kategóriában szerepelnek. (a kókuszrostos magok pl. kapor, koriander, cékla stb. nem fognak tudni kenderroston megfelelően fejlődni)

 

 

 

 

A mikrozöldség növesztésről blogbejegyzéseink között hasznos tippeket és leírásokat találsz saját és mások tapasztalataival.

 

 

 

 

 

Ha vizuális típus vagy akkor bátran ajánljuk videós összefoglaló oldalunkat.

 

 

 

 

Gyakran ismételt kérdések, lehetséges hibák:

Hamarosan!