Mikrozöld – Hogyan növeszd?
A mikrozöld elnevezés a fiatal növény csírázás utáni állapota a fejlődésben. Mikrozöldnek nevezzük azt az szakaszt, amikor a növény néhány nappal a csírázás után már az első leveleit kibontotta és azok segítségével a napfényt begyűjtve zöldül és gyarapodik tovább. A csírához képest a mikrozöld robosztusabb, megjelenése jóval sokszínűbb és letisztultabb. Bár ízben és állagban is hasonló, de mégis különbözik a csírától. Fontos, hogy a csírával ellentétben a mikrozöldet ültetőközegen kell termeszteni, de nagyobb mennyiséget kapsz végeredményül.
Előnyök
A mikrozöldek koncentráltan tartalmaznak vitaminokat, ásványi anyagokat (akár több 10x mennyiségben a nagy zöldségekhez képest), és más különösen jótékony hatású vegyületeket. Télen-nyáron az immunrendszer erősítésére, és az egész szervezet megfelelő működéséért érdemes őket fogyasztani.
- Koncentrált Vitamin és Ásványi anyag tartalom - az immunrendszer és a szervek egészségéért.
- Rostokat tartalmaz - a megfelelő emésztésért, minden étkezéshez kellene fogyasztanod!
- Fehérjében is gazdagok - testünk építőeleme, több folyamatban is fontos szerepe van, nem csak sportoláskor fontos.
- Ezeket mind természetes forrásból nyered ki, közvetlenül a növényekből.
- Tápanyagokban gazdagok, kalóriában szegények - diétákhoz is használhatod.
- Télen is friss zöldeket ehetsz Te és családod is - vegyszermentesen!
- Néhány nap alatt elkészülnek - napi 1 perc gondozást igényelnek.
- Költséghatékony és nagyon egyszerű a termesztésük - otthon, kevés fénynél is sikerrel felnőnek.
- Nem utolsó sorban: több tucat különböző, rendkívül finom fajta növény magja közül válogathatsz.
- Jó ízű és mutatós csemegék - gyerekek is élvezik.
Látványukkal bárkit magukkal ragadnak pár finom falatra!
Felhasználás
A mikrozöldekre levélzöldként tekints. Érdemes köretként enned bármilyen főételhez, de csemegézhetsz belőlük nassolnivalóként is. Friss zöldturmixok készíthetők belőlük, de akár töményen "shot"-ként is ihatod préselt vagy turmixolt egészséges levüket. A mikrozöldek a szendvicsek kötelező alapanyagai. Roppanóssá, ízletessé és házi "michelin" csodákká teheted a színes hajtásokkal őket. Mikrozöldekből készíthetők különböző színes saláták, de pesztók alapanyagai is lehetnek a rendkívül aromás ízük miatt.
Ne feledd, a rendszeres zöldségfogyasztás elengedhetetlen az egészséges életmódhoz és a szervezet normál működéséhez. A legjobb, ha minden étkezéshez teszel valamilyen rostban és tápanyagban gazdag összetevőt.
Mikrozöld növesztés
A mikrozöldek otthoni termesztése gyerekjáték!
Általában 5-7 nap alatt elkészülnek és nem igényelnek többet, mint napi 1 perc gondozást.
A fenti ábrát követve láss hozzá:
1. Az ültetőtálcába tegyél 1 db rostlapot.
2. Nedvesítsd meg, a maradék vizet pedig öntsd le róla.
3. Egyenletesen szórj rá a kiválasztott mikrozöld magból.
4. Tedd rá a fedlapot.
5. Reggel-este permetezd néhány fújással a magokat, csírákat.
6. Ha elérik a fedlapot, vedd le róluk és tedd ki a fényre, ablak közelébe a tálcát.
7. Tartsd nedvesen a rostlapot, locsold alulról. A túl sok vizet csöpögtesd le.
8. Olló segítségével a gyökerek felett vágd le a mikrözöldeket és mosd meg alaposan.
Jó étvágyat! :)
Érdekel, hogy milyen sűrűn érdemes szórni a magokat a rostlapra, egyáltalán mi az a rostlap és hogyan kell használni? Blogunkban ezekről is és még sok más hasznos dologról is olvashatsz.
Nálunk minden infót megtalálsz. Érdemes mindig elolvasnod az egyes termékek leírását is.
Elakadnál? Mi segítünk. Minden vásárlónknak szívesen segítünk, csak fel kell vedd velünk a kapcsolatot elérhetőségeink bármelyikén!
Ezekre lesz szükséged
- Zöldkert készlet - 3 db tálca + 3 db fedlap
- Permetező flakon - kompakt, masszív kialakítás
- Legeldle Rostlap - 6-os vagy 18 db-os kiszerelésben
- Mikrozöld magok - több, mint 20 fajta különböző íz és tematikus csomagok
Ha még új vagy, nézd meg kifejezetten Neked kialakított csomagunkat, a Mikrozöld Kezdőkészletet. Több fajta magot, útmutatót és minden szükséges eszközt tartalmaz, amivel azonnal neki is tudsz kezdeni a mikrokerted kialakításához!
Gyakran ismételt kérdések, lehetséges hibák |
|
---|---|
Hajszálgyökerek | A penésszel gyakran összetéveszthető. Blogbejegyzésünk segíteni fog! |
Eldőltek a mikrozöldek | Általában a kiszáradás okozza. Ha még viszonylag hamar reagálsz és meglocsolod a rostlapot, akkor hamarosan újra életre kelnek! |
Újranőnek a mikrozöldek? | Leginkább nem. A mikrozöldeket egyszer lehet aratni. A borsót érdemes meghagyd, mert újra kihajthat, akár 3-4 alkalommal is. |
A rostlap újra felhasználható? | Nem! Főként higiéniai okokból a növényi rostlap újrafelhasználása veszélyeket hordoz magában. A komposztod viszont hálás lesz minden egyes elhasznált lapért! |
Ideális hőmérséklet | A mikrozöldek 18-26 °C között jól érzik magukat. A hidegebb helyeken lassabban és gyérebben fejlődnek. A hőmérséklet kevésbé, a fénymennyiség jobban számít a megfelelő fejlődésükben. Válassz minél fényesebb ablakot számukra. |
Ideális páratartalom | Itt leegyszerűsítve a kérdést arra kell figyelned, hogy ha szárazabb a levegő otthon, akkor gyorsabban ki fog száradni a rostlap, ha pedig nagyon párás, akkor könnyen túlöntözheted. Ezt ki kell tapasztalnod. |
Elegendő a fény az otthonomban? | Minél többet tudsz biztosítani számukra, annál jobban tudnak fejlődni. Igyekezz ablakhoz közeli helyet találni számukra. Szerencsére nincsenek kiemelkedő fényigényeik ebben a növekedési szakaszban, ezért télen, hosszan tartó borongós idő mellett is egészen szépek tudnak lenni. |
Sokkhatás | Mikrozöldjeid a hirtelen változásokra nem mindig reagálnak jól. Ha a konyhában túl közel tartod a sütőhöz, főzőlaphoz az könnyen okozhatja a növények, magok tönkremenetelét. Fűtött radiátoron sem szabad tárold, ahogyan a hosszan tartó huzat, hűvös levegő sem tesz jót nekik. |
Mennyi magot szórjak a rostlapra? | Az egyes magok leírásában és termékfotóinál találsz segítséget ebben! Általánosan igaz, hogy nem szabad egymás hegyén hátán legyenek, inkább nagyobb közökkel, ritkásan szórd vetéskor. |
Furcsa szag | A magok és a növényi rostlap is egy markánsabb szaggal rendelkeznek. Ezeket ismerd meg és ha ezektől eltérő, furcsa vagy kifejezetten büdös szagot érzel akkor ne kockáztass, dobd ki és kezdj újat. |
Tönkrement a mikrozöld | A termény tönkremenetelét számos tényező okozhatja külön-külön vagy együttesen is. A túlöntözés, a túl sűrűn szórt magok, akár egy bekerült kenyérmorzsa mind penészedést, poshadást okozhatnak. A levelek elszíneződése, elfonnyadása és kellemetlen szag árulkodhat erről. A túl ritkán szórt magok, alulöntözés, nem megfelelő fénymennyiség vagy hőmérséklet, esetleg valamilyen sokkhatás pedig ahhoz vezetnek, hogy a mikrozöldek kicsik és vékonyak maradnak, lassan fejlődnek vagy kidőlnek. Ne vegye el a kedved, mert ez mindenkinek gyakorlással kezdődik és még a profiknál is előfordul néha ilyen. |