Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi is az a csíráztatás?

A csírázás

Az a természetes folyamat, melynek során a mag nedvesség hatására elkezd kihajtani, leveleket növeszt. A csírákat előszeretettel fogyasztjuk magas vitamin- és ásványianyag tartalmuk miatt. Számos növény magja alkalmas csíráztatásra, de vannak olyanok is melyek mérgezők, ilyen például a paradicsom, paprika, burgonya és a padlizsán is. Vannak olyan csírák is melyek csak főzés utána fogyaszthatók ilyen például a vesebab. Fontos, hogy csíráztatásra csak olyan magok használhatók, amelyeket kimondottan erre a célra értékesítenek és nem kezelték növényvédő szerekkel a felületüket (olyan magok nem alkalmasak csíráztatásra, melyeket kerti ültetésre árusítanak).

Színes csírák

A csíráztatás folyamata

Először a magokat leöblítjük majd a mag típusától függően néhány órára, vagy egy éjszakára beáztatjuk őket. Ezután leöntjük róluk a vizet és átöblítjük alaposan az egész adagot. Ez a folyamat már történhet a csíráztatásra alkalmas edényben is. A csírázás folyamatához a szobahőmérséklet és egy ablaktól távolabbi, fényszegény környezet a megfelelő. A magokat minimum napi kétszer szükséges átöblíteni. Általában a csírázási idő 2-5 nap és a csírázás végén a gyökereket és a magokat is elfogyaszthatjuk a szárral és a levelekkel együtt. Mivel nem minden fajta növényt lehet sikerrel csíráztatni, így mi válogatottan csak azokat gyűjtöttük ki a Csíráztatás kategóriánkba, amelyik magok tökéletesen csíráztathatóak.

Csíráztató üvegedény

Népszerű csíráztató eszközök

például a befőttesüveg, vagy más néven csíráztató üvegedény aminek a kupakja rácsos, lyukacsos. Így a magok a befőttesüvegben maradnak, de a víz könnyedén lecsöpögtethető róla az öblítések után. A legjobbak azok az üvegek, amiket 45°-os szögben meg lehet dönteni, mert így biztosított a megfelelő szellőzés is, a magok nem fedik le a kupakot a lecsöpögtetés alatt. Szintén népszerűek a csíráztató tálak is, amik lényegében lyukacsos, egymásra tehető tálcák, a legalul egy vízfelfogó tállal. Az üvegedényhez hasonlóan működik, de a több szintnek köszönhetően egyszerre akár több fajta magot is csíráztathatunk.A kerámia csíráztatókat már kevesebben használják, de akik kipróbálták, nem cserélnék le semmi másra. A csíráztatás folyamatáról és a különböző eszközökről részletesen írunk Útmutatónkban.

Csíráztató üvegedény

A csírák tápanyagtartalma: A csírák gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, növényi fehérjékben és aminosavakban. A csírázás során olyan folyamatok mennek végbe, melyek hatására komplex vegyületek egyszerűbb formába alakulnak át, így az emberi szervezet számára könnyebben hasznosíthatók. Összetett minőségi változás megy végbe a magok áztatása és csírázása folyamán. A csírák nagy mennyiségben tartalmaznak A-, E-, C- és B vitamint. Egyes magok vitamintartalma akár 20-szorosára is növekedhet néhány nap alatt az eredeti állapothoz képest. A csírákban gyakran 30-szor magasabb a vitamintartalom a kifejlett növényekhez képest. A csíráztatás folyamatáról és a különböző eszközökről részletesen írunk Útmutatónkban.