Vajrépa
A vajrépa egy káposztaféle. Ősidők óta termesztették. Retekhez hasonlító gumóját és zsenge leveleit is egyaránt lehet fogyasztani. A közelmúltban egy időre eltűnt az étkezésből, ám a modernkor konyhája az egészséges táplálkozás fellendülése miatt újból alapanyagként tekint rá. Ezúttal csíraként is kipróbálhatod!
Íz: Kissé káposztás, retekre is hasonlító íz csípősség nélkül.
Tápanyagok: szulforafán, C-vitamin, K-vitamin, B9-vitamin, vas, cink, kálium, kalcium, magnézium, foszfor, rostok és klorofill.
(A tápanyagok szervezetre gyakorolt pozitív hatásairól bővebben itt olvashatsz.)
Adagolás (csíráztató üvegedény):
|
2 teáskanál
|
Adagolás (csíratál 1 szintje):
|
1 teáskanál
|
Áztatás:
|
4 órát
|
Öblítés:
|
naponta 3x
|
Ekkortól eheted:
|
5-7. nap
|
Felhasználás:
|
köretként nyersen, szendvicsekben, salátákban
|
Főbb előnyök:
|
antioxidáns tartalom, változatos vitaminok és ásványi anyagok
|
A vajrépa csíráról:
A vajrépa csírája enyhén káposztás ízű. Könnyen szerethető, kiemelkedően egészséges fajta. Ezt a csírát növesztheted fényes helyen, hogy klorofillban dúskáljon. Glükozinolát tartalmú növény, amelyből a szervezet szulforafánt állít elő. A szulforafánt rák- és egyéb betegségmegelőző hatásairól ismerheted, de pont emiatt lesz kissé szúros szagú és csípős a csírája.
A vajrépa csírája hajlamos könnyebben beposhadni, de erre egy nagyon jó megoldás, ha vöröshere vagy lucerna magokkal kevered be kisebb vagy akár fele-fele arányban.
A csíráztatásról részletesen itt olvashatsz. Sok hasznos bejegyzést találsz blogunkban is.
Rendszeres fényképes és videós tartalmakért kövesd közösségi média oldalainkat.
TikTok
Facebook
Instagram