
Miért történik ez? Bizonyos magoknál vízben történő áztatás hatására indul meg természetes folyamatként a nyálka képződés. Ez a zselés anyag teljesen mértékben biztonságos, főleg fehérjékből és poliszacharidokból áll. Természetes körülmények között ez egy fantasztikus képessége a magoknak, ugyanis ezt védőpajzsként felhasználva óvja önmagát többek között a kiszáradástól.
Melyik magoknál számíthatunk nyálkásodásra? rukkola, zsázsa, bazsalikom, chia és bizonyos mustár fajtáknál.
Van-e megoldás és ha igen, mi? Talán a legkézenfekvőbb, ha a fent felsorolt magokat nem próbáljuk meg csíráztatni, hanem mikrozöldségként egy ültetőközegbe, például kenderrost lapra szórva növesztjük meg a fent említett magokat. Ebben az esetben ez nem fog gondot okozni, mert a nyálkás anyagot a rostlap magába szívja.