Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Eloszlatunk néhány tévhitet a vegánságról!

Akár egy veganuár erejéig, akár hosszabb távon próbálod ki a vegánságot, a baráti kör tagjai legkésőbb az első közös vacsorán neked szegezik a következő kérdéseket, és előrejelzéseket. Nem fog legyengülni az immunrendszered? Nem leszel túl gyenge, túl sovány? Vashiányos leszel, figyeld meg! A csontjaid bánják majd, ne legyen igazam… hangzanak a súlyosnál-súlyosabb feltételezések. Mondanunk sem kell, ugye, hogy a fele sem igaz?!

Szép lassan véget ért a „veganuár” kihívás, melynek keretein belül egy hónapon keresztül bárki kipróbálhatta, milyen a növényi alapú étrend, és mit is takar ez az életmód. A kihívás résztvevői számára – akik februárban visszatérnek a húsevéshez, és a már rutinos vegánoknak is –, remek kiegészítők voltak a különböző csírák és mikrozöldségek, melyeknek számtalan egészségre gyakorolt előnyös tulajdonsága most is kidomborodhatott.

A csíra nem rest bevinni egy csomó rostot a szervezetedbe

Talán az egyik legismertebb az, hogy rendkívül rostgazdagok. Hazánkban még mindig lényegesen kevesebb rostot fogyasztunk (kb. 15-20 g/nap), mint az ajánlott mennyiség (kb. 30-45 g/nap). Pedig ez rendkívül fontos a megfelelő emésztés és teltségérzet kialakítása érdekében. Ha most készülsz belevágni a vegánságba, vagy csak szeretnél ügyelni a megfelelő napi rostbeviteledre, akkor a csírák és a mikrozöldségek hozzájárulnak majd ehhez a célodhoz. Fontos azonban a fokozatosság! Lassan növeld a napi rostbeviteledet és ne feledkezz meg a napi megfelelő folyadékbevitelről sem! Arra is ügyelj, hogy ezekből az apró növényekből nem fogod fedezni a teljes napi rostbeviteled, de remekül ki fogják egészíteni azt.

A csírák és mikrozöldségek bővelkednek értékes makrotápanyagokban, vitaminokban és ásványi anyagokban, ami mindenki számára pozitív lehet, ám a vegánoknak különösen jó hír.

 

A húsevő épp úgy étkezhet rosszul, mint aki vegán

Sokszor találkozom dietetikusként azzal a tévhittel, hogy a vegán étrendet követők biztos valamilyen vitamin-, vagy ásványi anyaghiányban szenvednek. Ez az állítás azonban önmagában nem állja meg a helyét. Ugyanúgy, ahogy egy vegyes táplálkozást folytató, húsevő ember is étkezhet rosszul, úgy egy vegán is. Például, ha egy vegán csak sült krumplit fogyaszt, akkor az ő étrendjét semmilyen szempontból nem nevezhetjük egészségesnek vagy változatosnak.

A különböző csírák és mikrozöldségek színesítik az étrendet, bővelkednek vitaminokban (pl.: A-, B-, C-, E-, K-vitamin), illetve különböző ásványi anyagokban és nyomelemekben (pl.: Mg, K, Na, Fe, P, Ca, Cu, Zn), így a vegánoknak sincs félnivalójuk. Ma már annyi féle csíra és mikrozöldség közül lehet válogatni, hogy mindenki megtalálhatja a számára megfelelőket. (Egyedül a B12-vitamint kell étrendkiegészítők formájában bevinni, de ez nem csak vegánoknak ajánlott.)

Vashiányra: vöröslencse, brokkoli, repce és pak choi

Ha jól sejtjük, akkor a legtöbb vegán már megkapta azt a kérdést is, hogy: „Nem leszel így vashiányos?” Persze, érdemes évente ellenőrizni a megfelelő vasszintet, de ez szintén nem csak a vegánokra igaz, arról nem is beszélve, hogy számtalan növényi eredetű élelmiszer is bővelkedik vasban. A csírák és mikrozöldségek közül a vöröslencse, a brokkoli, a repce és a pakchoi is ilyen.

Próbáld ki őket te is! 

A sokszor emlegetett fehérjehiánytól sem kell tartani, hiszen több kutatás eredménye is megerősítette, hogy a különböző csíráknak és mikrozöldségeknek kimondottan magas a fehérjetartalmuk, így még kimondottan ajánlott is a fogyasztásuk a vegán étrendet követők körében. Ilyen például a zöldborsó, a zsázsa és a mizuna is.

Ahogy látod, vegánként (és húsevőként) sem kell attól tartanod, hogy szervezeted bármilyen hiányt szenved, ha van a reggeli szendvicseden és a vacsorádon is egy-egy marék csíra vagy mikrozöld.