Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A minőségi mag titka: Így kerüld el a csíráztatás buktatóit

Nekem mindegy, naponta elhangzik ez a válasz a szánkból, például amikor felmerül az a kérdés, hogy mi legyen a vacsora. De vajon tényleg mindegy? Vagy addig mindegy, amíg biztosan tudjuk, hogy a párunk garantáltan csak a jó állapotban lévő zöldségekből készíti az ételt? Na ugye, hogy nem is mindegy! Így van ez bizony a magokkal is, amikből élet fakad, majd étel készül. Ezért nem mindegy, hogy hol vásárolunk akár csíráztatáshoz, akár vetőmagnak magokat.

Összeszedtük néhány pontban, hogy mire érdemes figyelnetek!

➙ Például a termelő megbízhatóságára! Címkézetlen, zacskókban kiporciózott magokra bukkanhatsz piaci árusoknál is, de jobb, ha csak akkor veszel meg ilyesmit, ha régóta ismered az árust.

➙ Jó, ha azt is tudod: nem minden magot lehet sikerrel csíráztatni. Vásárlás előtt érdemes utánaolvasnod a különböző magoknak, informálódni és céltudatosan vásárolni.

➙ Azért nagyon fontos, hogy a magokat megfelelő forrásból szerezzük be, mert a mikrobiológiai tisztaság megtartásával rengeteg egészségkárosító hatást megelőzhetünk.

➙ Ha csíráztatásra szánt magot választasz, azzal biztosíthatod, hogy nem fogsz káros vegyi anyagot a szervezetedbe juttatni, ugyanis ezeket a magokat élelmiszernek termelik, majd szigorúan ellenőrzik is a minőségüket.

➙ Nem a vegyszer az egyetlen veszélyforrás. A nem kifejezetten csíráztatásra szánt magokat nem élelmiszerként kezelik. A csíramagoknál a higiénia nagyon fontos szempont, aminek betartására a termelőtől a csomagolóig minden szereplő gondosan ügyel.

➙ A csíramagok minőségét az élelmiszerbiztonsági hatóságok felügyelik Európa szerte és biztos lehetsz abban is, hogy nem csak a folyamatot szabályozzák, de kötelező laboratóriumi ellenőrzésekkel is biztosítják, hogy baktérium- és vegyszermentes legyen a késztermék.

➙ Amire még érdemes figyelni, hogy a csomagoláson fel van-e tüntetve a gyártó, szavatossági idő, a tételazonosító, a NÉBIH engedélyszám, valamint a mag pontos megnevezése, és hogy mire szánják azt a magot (pl. csíráztatásra vagy mikrozöldnek).

➙ Plusz pont, ha a forrásunk részletes leírásokkal, segédanyagokkal kedveskedik nekünk és részletesen informál minket. Ha pedig még allergénekre vonatkozó figyelmeztetéseket is találunk, akkor nem is kérdés, hogy jó helyen járunk.

 

Összefoglalva a lényeget

Azért fontos a megfelelő beszerzési forrás választása, mert így a magok minősége minden szempontból megfelelő lesz. A jó minőségű magokból, tápanyagokban gazdag, szép, egészséges csírák lesznek, melyek megfelelően tárolva és növesztve nem penészesednek be, nem hordoznak semmilyen baktériumot, így az egészségünkre sem lesznek káros hatással.

Láthatóan a fertőzésveszély elkerülése a legfontosabb tényező, de emellett a magok élvezeti értéke is nagyobb lesz. Gondolhatunk itt a finomabb ízre, vagy a jobb illatra és kinézetre.

Mi, a Legeldle csapata:

  • NÉBIH engedéllyel vásároljuk és csomagoljuk a magokat
  • az előállítóig visszakövethető az ellátási láncunk
  • a magokat élelmiszergyártó üzemben porciózzuk
  • minden egyes szállítmányt próbacsíráztatással ellenőrzünk
  • a magas csíraképességük garantált
  • a magokról tanúsítványunk van, hogy élelmiszer minőségűek, GMO mentesek
  • biztonságos szinten, határérték alatt vannak a szennyezőanyagok bennük
  • és laboratóriumban lettek tesztelve kórokozókra

Nekünk a Te egészséged és elégedettséged is nagyon fontos!

Forrás: Sinka Nóra, dietetikus