Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
20.000 Ft értékű vásárlás felett a kiszállítás ingyenes! 20.000 Ft értékű vásárlás felett a kiszállítás ingyenes!
25.000 Ft értékű vásárlás felett értékes ajándékot is választhatsz a kosaradba! 25.000 Ft értékű vásárlás felett értékes ajándékot is választhatsz a kosaradba!

Útmutató mikrofűszer növesztéséhez

A mikrofűszer növesztés kategóriánk mikrozöldség növesztést jelent kókuszrost ültetőközeggel. Az elnevezés oka az, hogy leginkább a fűszerek lesznek jelen a kategóriában, de bármelyik másik mikrozöldség mag ugyanúgy termeszthető benne.

A mikrozöldség:

A fiatal növénynek a csírázás utáni szakasza a fejlődésben. Mikrozöldségnek nevezzük azt az állapotot, amikor a növény néhány nappal a csírázás után már az első leveleit kibontotta, azok segítségével pedig a napfényt begyűjtve gyarapodik tovább.
A csírához képest a mikrozöldség robosztusabb, megjelenése jóval sokszínűbb és letisztultabb. Ízben és állagban is eltérést mutat a csírához képest. 
Fontos különbség, hogy mikrozöldséget ültetőközegen termesztünk, ami lehet egy egyszerűbb anyag is, mint például a kenderrost lap, melynek használata egyszerű, nem koszol.

Mikrozöldséget földszerű ültetőközegben is lehet termeszteni. Ehhez mi kókuszrostot ajánlunk! A földszerű ültetőközeg előkészítése és a végén az aratás kicsit komplikáltabb, de ideálisabb körülményeket biztosít a növények számára, ezért számos lassabban vagy nehezebben fejlődő magot csakis ebben javaslunk termeszteni. Erre külön kategóriát hoztunk létre, a mikrofűszer termesztést.

 

Előnyök:

A mikrozöldség termesztése nemcsak az elfogyasztásukkal járó rengeteg pozitív élettani hatás miatt hasznos, bár lássuk be, ez a végkifejlet már önmagában elég jó okot adhat!

- Saját táplálékunk megteremtése felemelő érzés, aki foglalkozik velük vagy csak csodálja őket az is közelebb kerül általuk természethez.
- A mikrozöldek öltöztetik otthonunkat, gondozásuk nem okoz fáradalmat, naponta 1 percet igényelnek mindössze.
- Gyerekeknek is szórakoztató!
- Színesítik ételeinket, plusz ízt adnak a fogásokhoz.
- Változatossá teszik étkezésünket.
- Az emésztésre is pozitív hatással vannak, de a koncentrált vitamin és ásványi anyag tartalmuk számos betegség megelőzésében segítenek.
- Tápanyagtartalmuk széles skálán mozog, a drága táplálékkiegészítők helyett hatásosabb, ha mi magunk nyerjük ki ezeket közvetlenül a növényekből.

A csírákhoz hasonlóan a mikrozöldségek is a kifejlett növényekhez képest 10-50x több tápanyagot tartalmaznak. Koncentráltan vannak bennük jelen a vitaminok és ásványi anyagok. Ízük változatos, látványukkal bárkit magukkal ragadnak pár finom falatra!

Kalóriatartalmuk igen alacsony a kifejlett növényekhez képest is.

..ráadásul mindezt alig néhány nap alatt!

 

Felhasználás:

A mikrozöldek saláták, szendvicsek és turmixok értékes összetevői lehetnek, de bármilyen fogást, főtt és sült ételeket, akár leveseket is díszíthetünk velük!
Bár mi a mikrozöldek nyersen történő fogyasztását javasoljuk elsősorban, hogy megtartsuk minden előnyüket, azonban számos fogásnál találkozhatunk a csírák főtt és sült ételekben történő felhasználásával is. Próbáljuk ki bátran!

 

Mikrozöldség növesztése kókuszrostban, lépésről-lépésre:

Azt mindenki tartsa szem előtt, hogy a növények termesztését -akárcsak mikrokertről legyen szó- nagyon sok tényező befolyásolja. Leírásunk iránymutató, de mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy kezdjen neki otthon és hamar kifogja tapasztalni!

Ültetőtálcánkat lyukasztva, alátéttel együtt küldjük! Egy ültetéshez mi 2 kókuszkorongot javaslunk használni. Magjaink jellemzően 6-8 ültetésre elegendőek, így egy tasak maghoz legalább 12 kókuszkorongot javaslunk.

*Ha a kenderrost kategória magjait használnád kókuszrostba ültetve, akkor azokhoz 1 kókuszkorong is elegendő lesz!

 

1. Tegyük a 2 kókuszkorongot az ültetőtálcába, öntsünk rá egy pohár tiszta vizet, majd várjunk pár percig.

2. Ha megszívta magát a vízzel akkor öntsünk még hozzá egy keveset mindaddig, amíg felveszi azt. Ha sok volt a vízmennyiség, akkor pedig öntsük le a felesleget az alátét tálca segítségével.

3. A tálcában hagyott kókuszrostot gyengén, nem összetömörítve egyengessük el viszonylag sima felületté (használhatjuk egy másik tálca alját is erre a célra)

4. Szórjuk rá a magokat sűrűn, de egyenletesen (az egyes magok termékoldalán írt mennyiségek szerint)


5. Ismét egy tálca aljával vagy az ujjunk segítségével enyhén nyomkodjuk bele a földbe a magokat. Csak az a cél, hogy egy picit belesüllyedjenek.


6.
Permetezzük meg tiszta vízzel, tegyük rá a tálcalefedő lapot.


7. A tálcalefedő lappal mindaddig óvjuk a fénytől, ameddig a csírák nagy része el nem indult felfelé. Eközben permetezzük őket naponta vagy igény szerint, hogy ne száradjon ki a földjük.


8. Amikor már dúsak, nagyok a zöldjeink és lekerül a tálca fedlap, a permetezést elhagyva a locsolást az alátéttálcán keresztül végezzük, hagyjuk felszívódni a vizet.


9. Az aratást kisollóval csináljuk, mindig csak annyit szedjünk le amennyit elfogyasztunk.

 

  • Némelyik fajta növénynél szükséges előáztatni a magokat néhány órára ültetés előtt. Ez az egyes magok leírásában megtalálható.
     
  • Bizonyos magokat egy leheletnyi vékony kókuszrosttal kell befedni, hogy biztosítva legyen a megfelelő nedvesség és hogy a maghéjak ne maradjanak a leveleken. Szintén az egyes magok leírásában olvasható ez az infó.


**Bár javasoljuk mindig frissen levágni a hajtásokat, de ha mégis szeretnénk hűtőben eltárolni pár napig, akkor előtte néhány órával tegyük a mikrozöldet hűvösebb helyre és azt követően vágjuk le. Így tovább friss és ropogós marad.

***Az első levelek megjelenését követően már megkóstolhatod a hajtásokat, ugyanis az ízük folyamatosan változik, ahogy növekednek. Találd meg a neked legjobban tetsző időpontot az aratásra.

****Felhívjuk a figyelmed arra, hogy az első pár alkalmat a tanulásra és a gyakorlásra szenteld és ilyenkor ne várd el magadtól azt, hogy tökéletes legyen az eredmény!

 

Ezekre lesz szükséged:

 


Gyakran ismételt kérdések, lehetséges hibák:

Hajszálgyökerek: A penésszel gyakran összetéveszthető. Blogbejegyzésünk segíteni fog!

Eldőltek a mikrozöldek: Általában a kiszáradás okozza. Ha még viszonylag hamar reagálunk és nem túlöntözve meglocsoljuk, akkor hamarosan újra életre kelnek!


Újranőnek a mikrozöldek? Nem. A mikrozöldeket egyszer lehet aratni. A borsónál még érdemes várni kicsit, mert újra kihajthat 1-2 alkalommal, de ez csakis a borsóra igaz.

A kókuszrost újra felhasználható? Nem! Főként higiéniai okokból a kókuszrost újrafelhasználása veszélyeket hordoz magában. A komposztunk viszont hálás lesz érte!

Ideális hőmérséklet: A mikrozöldek 18-26 °C között jól érzik magukat. A hidegebb helyeken lassabban és gyérebben fejlődnek. A hőmérséklet kevésbé, a fénymennyiség jobban számít a megfelelő fejlődésükben.

Ideális páratartalom: Itt leegyszerűsítve a kérdést arra kell figyelnünk, hogy ha szárazabb a levegő otthon, akkor valószínűleg könnyebben ki fog száradni a kókuszrost, ha pedig nagyon párás, akkor könnyen túlöntözhetjük. Több odafigyelést igényelnek eleinte.

Elegendő a fény az otthonomban? Mikrozöldjeink csírázásához az első pár napban nem kell fény, ezt követően viszont minél többet tudunk biztosítani számukra, annál jobban tudnak fejlődni. Igyekezzünk ablakhoz közeli helyet találni számukra. Szerencsére a legtöbb fajtának nincsenek kiemelkedő fényigényei ebben a növekedési szakaszban, ezért télen, hosszantartó borongós idő mellett északi ablak közelében is nagyon szépek tudnak lenni, de azért amit lehet tegyünk meg.

Sokkhatás: Mikrozöldjeink a hirtelen változásokra nem mindig reagálnak jól. Ha a könyhában túl közel van a sütőhöz, főzőlaphoz az könnyen okozhatja a növények, magok tönkremenetelét. Fűtött radiátoron sem szabad tárolni, ahogyan a hosszan tartó huzat, hűvös levegő sem tesz jót.

Mennyi magot szórjak a kókuszra?: Az egyes magok leírásában és termékfotóinál találsz segítséget ebben!

Furcsa szag: A magok és a kókuszrost is egy markánsabb szaggal rendelkeznek. Ezeket ismerjük meg és ha ezektől eltérő, furcsa vagy kifejezetten büdös szagot érzünk akkor ne kockáztassunk, dobjuk ki és kezdjünk újat.

Tönkrement mikrozöldség: A terményünk tönkremenetelét számos tényező okozhatja külön-külön vagy együttesen is. A túlöntözés, a túl sűrűn szórt magok, akár egy bekerült kenyérmorzsa mind penészedést, poshadást okozhatnak. A levelek elszíneződése, elfonnyadása és kellemetlen szag árulkodhat erről.
A túl ritkán szórt magok, alulöntözés, nem megfelelő fénymennyiség vagy hőmérséklet, esetleg valamilyen sokkhatás pedig ahhoz vezetnek, hogy a mikrozöldek kicsik és vékonyak maradnak, lassan fejlődnek vagy kidőlnek.

Még mindig túl gyéren nőnek: Ha a fentiek tudatában is problémát okoz a mikrozöldségek megerősödése, akkor próbálkozzunk azzal, hogy pár nappal tovább hagyjuk a fedlapot a tálcán, sőt, amikor elérik azt, akkor egy kisebb súlyt is tegyünk rá. Ezzel a gyökereket további kapaszkodásra, a növényt pedig erősödésre késztetjük. Hatásos módszer tud lenni sok esetben!