Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
20.000 Ft értékű vásárlás felett a kiszállítás ingyenes! 20.000 Ft értékű vásárlás felett a kiszállítás ingyenes!
25.000 Ft értékű vásárlás felett értékes ajándékot is választhatsz a kosaradba! 25.000 Ft értékű vásárlás felett értékes ajándékot is választhatsz a kosaradba!

Útmutató csíráztatáshoz

A csíra:

A növények fejlődése azzal kezdődik, hogy a mag nedves lesz és vizet vesz fel. Ennek hatására megduzzad és megreped, elindulnak a növekedéshez szükséges folyamatok. Kibújik a gyökér majd a hajtás, amiből az első sziklevelek is kifejlődnek, így már elindulhat a fotoszintézis. A növénynek ezt az állapotát nevezzük csírának.

A csíráztatással mi ezt a természetes folyamatot utánozzuk le otthoni körülmények között. Azt mindenki tartsa szem előtt, hogy a növények termesztését -akárcsak csíráztatásról legyen szó- nagyon sok tényező befolyásolja. Leírásunk iránymutató, de mindenkinek azt tanácsoljuk, hogy kezdjen neki otthon és hamar kifogja tapasztalni!

Egyes magonként a csíráztatás eltérő lehet. Bizonyos magoknak nincsen szükségük fényre, némelyiknél pedig jót teszünk azzal, ha pár napig hagyjuk kizöldülni őket! Az egyes magok leírásában kitérünk ezekre az egyediségekre.Előnyök:

Az otthoni csíráztatás folyamata nagyon tiszta és gyors. Nincsen szükség semmi másra, csak a magokra, vízre és egy egyszerű csíráztatóeszközre. Pár nap alatt már fogyasztható csírákat kapunk. Naponta mindössze néhány perc munkáért cserébe.

A csírák a kifejlett növényekhez képest 10-50x több tápanyagot tartalmaznak. Koncentráltan vannak bennük jelen a vitaminok és ásványi anyagok. Ízük változatos, látványukkal bárkit magukkal ragadnak pár finom falatra!

Kalóriatartalmuk igen alacsony a kifejlett növényekhez képest is. Adagonként nagyjából 10-25 kcal-ról beszélhetünk. A hüvelyes magok csírái ennél viszont jóval több kalóriát tartalmaznak.Számos csírát kifejezetten étrend kiegészítőként termesztenek:

- A brokkolit például gyakran termesztik kiemelkedő szulforafán tartalma miatt, ami számos betegség, köztük a rák megelőzésében is szerepet játszhat. A brokkoli csírája a kifejlett brokkolifejjel szemben 50-100x több szulforafánt tartalmaz, ráadásul 1 hét alatt már fogyaszthatjuk is! Ezt nem is ragoznánk tovább.

- Vannak olyan fehérjedús magok, amelyek ideális növényi fehérjeforrásként fogyaszthatók. Ezek például a mungó- és adzukibab, vagy a csicseriborsó, lencse. Adagonként kb. 30 gramm fehérjét tartalmaznak.

- Számos csíra tartalmaz ugyanolyan egészséges Omega-3 zsírsavakat, amelyek például a drága halolaj tablettákban is vannak.

..és ez csak néhány példa volt!

 

Felhasználás:

A csírák saláták, szendvicsek és turmixok értékes összetevői lehetnek, de bármilyen fogást, főtt és sült ételeket, akár leveseket is díszíthetünk velük!
Bár mi a csírák nyersen történő fogyasztását javasoljuk elsősorban, hogy megtartsuk minden előnyüket, azonban számos fogásnál találkozhatunk a csírák főtt és sült ételekben történő felhasználásával is. Próbáljuk ki bátran!

 

Csíráztatás lépésről-lépésre:

Csíráztatásnál alapvetően néhány egyszerűbb lépést kell követned, de magfajtánként és csíráztató eszközönként is kissé eltérő lehet a gyakorlat.

1. Szűrő segítségével öblítsd le a magokat.
2. Áztasd tiszta vízben a maghoz ajánlott áztatási ideig.
3. Ismét öblítsd le a magokat.
4. Helyezd a csíráztató tálba vagy üvegbe.
5. Öblítsd le tiszta vízzel naponta legalább kétszer vagy akár többször a csírázás alatt.
6. Az elkészült csírákat öblítsd le, majd papírtörlőn szárítsd meg alaposan.
7. Hűtőben több napig eltarthatóak, de csakis mosás után és teljesen szárazon tedd el.
8. Csíráztató eszközödet alaposan mosogasd el két csíráztatás között!

 

Ezekre lesz szükséged:

  • Csíráztató üvegedény vagy emeletes csíráztató tál - mindkét fajta eszközzel sikeresen csíráztathatsz
  • Csíráztatásra alkalmas magok - ehhez csíráztatás kategóriánkban lévő magjaink közül válogathatsz

 


Gyakran ismételt kérdések, lehetséges hibák:


Hajszálgyökerek:
A penésszel gyakran összetéveszthető. Blogbejegyzésünk segíteni fog!

Nyálkásodó magok: Erről is írtunk már. Részletesen olvashatsz blogunkban róla!

Rajtamaradtak a magok: A csírák között a maghéjak is gyakran megmaradnak még mosás után is, ezek ugyanúgy könnyen fogyaszthatók!