Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Csírák – Hogyan csíráztass?

A csírák fejlődése azzal kezdődik, hogy a csíramag nedvesség hatására aktiválódik. A víz megduzzasztja a magburkot ami megreped és elindulnak a növekedéshez szükséges folyamatok. Kibújik a gyökér, majd a hajtás, amiből az első levelek is kifejlődnek, így már elindulhat a fotoszintézis. A növénynek ezt az állapotát nevezzük csírának.


A csíráztatással ezt a természetes folyamatot utánozzuk le otthoni körülmények között.

Az otthoni csíráztatás nagyon egyszerű. Nincsen szükséged semmi másra, csak a magokra, vízre és egy egyszerű csíráztató eszközre. Pár nap alatt már fogyasztható csemegét kapsz, naponta mindössze 1 perc munkáért cserébe.


Előnyök

  • Koncentrált Vitamin és Ásványi anyag tartalom - az immunrendszer és a szervek egészségéért.
  • Rostokat tartalmaz - a megfelelő emésztésért, minden étkezéshez kellene fogyasztanod!
  • Fehérjében is gazdagok - testünk építőeleme, több folyamatban is fontos szerepe van, nem csak sportoláskor fontos.
  • Ezeket mind természetes forrásból nyered ki, közvetlenül a növényekből.
  • Tápanyagokban gazdagok, kalóriában szegények - diétákhoz is használhatod.
  • Télen is friss zöldeket ehetsz Te és családod is - vegyszermentesen!
  • Néhány nap alatt elkészülnek - napi 1 perc gondozást igényelnek.
  • Költséghatékony és nagyon egyszerű a termesztésük - otthon, kevés fénynél is sikerrel felnőnek.
  • Nem utolsó sorban: több tucat különböző, rendkívül finom fajta növény magja közül válogathatsz.

    Látványukkal bárkit magukkal ragadnak pár finom falatra!


Számos csírát kifejezetten étrend kiegészítőként termesztenek

  • A brokkolit például gyakran termesztik kiemelkedő szulforafán tartalma miatt, ami számos betegség, köztük a rák megelőzésében is szerepet játszhat. A brokkoli csírája a kifejlett brokkolifejjel szemben 50-100x több szulforafánt tartalmaz, ráadásul 1 hét alatt már el is készül!
  • Vannak olyan fehérjedús magok, amelyek ideális növényi fehérjeforrásként fogyaszthatók. Ezek például a mungó- és adzukibab, vagy a csicseriborsó, lencse. Ezek a növényi fehérjeforrások vitaminokat és rostokat is tartalmaznak.
  • Számos csíra tartalmaz ugyanolyan egészséges Omega-3 zsírsavakat, amelyek például a drága halolaj tablettákban is vannak.

    ...és ez csak néhány példa volt!
 

 

Felhasználás

A csírák roppanós, lédús csemegék. A különböző fajta növényeknek eltérő ízük van. Kifejezetten jóízűek, aromásak tudnak lenni. Érdemes köretként enned bármilyen főételhez, de csemegézhetsz belőlük nassolnivalóként is. Friss zöldturmixok készíthetők belőlük, de akár töményen "shot"-ként is ihatod a préselt vagy turmixolt egészséges levüket. A csírák a szendvicsek kötelező alapanyagai. Roppanóssá, ízletessé és házi "michelin" csodákká teheted a színes hajtásokkal őket. Csírákból készíthetők különböző színes és tartalmas saláták is.

Ne feledd, a rendszeres zöldségfogyasztás elengedhetetlen az egészséges életmódhoz és a szervezet normál működéséhez. A legjobb, ha minden étkezéshez teszel valamilyen rostban és tápanyagban gazdag összetevőt.


Csíráztatás lépésről-lépésre

Csíráztatásnál alapvetően néhány egyszerűbb lépést kell követned, de magfajtánként és csíráztató eszközönként is kissé eltérő lehet a gyakorlat.

 

 

 

  1. Az ábrán a csíráztató üvegedénnyel mutatjuk meg a folyamatot.
  2. Csíráztató tál esetén is ezt a néhány egyszerű lépést kell követned, alkalmazkodva a tál formájához.

Érdekel, hogy hogyan lehet frissen tartani az elkészült csírákat akár 1 hétig? Blogunkban ezekről is és még sok más hasznos dologról is olvashatsz.
Nálunk minden infót megtalálsz: érdemes mindig elolvasnod az egyes termékek leírását is.
Elakadnál? Mi segítünk. Minden vásárlónknak szívesen segítünk, csak fel kell vedd velünk a kapcsolatot elérhetőségeink bármelyikén!


Ezekre lesz szükséged

  • Minőségi csíramagok - a Legeldle kínálatában csak ilyeneket találsz.
  • Csíráztató üvegedény vagy Csíráztató tál - a Te döntésed, de mindkettő fajta eszköz hasonlóan egyszerűen és remekül használható.

Csíramagok - Eszközök

 


Gyakran ismételt kérdések, lehetséges hibák

Hajszálgyökerek A penésszel gyakran összetéveszthető. Blogbejegyzésünk segíteni fog!
Nyálkásodó magok Erről is írtunk már. Részletesen olvashatsz blogunkban róla!
Rajta maradtak a magok A csírák között a maghéjak is gyakran megmaradnak még mosás után is, ezek ugyanúgy könnyen fogyaszthatók!