Csírák – Hogyan csíráztass?
A csírák fejlődése azzal kezdődik, hogy a csíramag nedvesség hatására aktiválódik. A víz megduzzasztja a magburkot ami megreped és elindulnak a növekedéshez szükséges folyamatok. Kibújik a gyökér, majd a hajtás, amiből az első levelek is kifejlődnek, így már elindulhat a fotoszintézis. A növénynek ezt az állapotát nevezzük csírának.
A csíráztatással ezt a természetes folyamatot utánozzuk le otthoni körülmények között.
Az otthoni csíráztatás nagyon egyszerű. Nincsen szükséged semmi másra, csak a magokra, vízre és egy egyszerű csíráztató eszközre. Pár nap alatt már fogyasztható csemegét kapsz, naponta mindössze 1 perc munkáért cserébe.
Előnyök
- Koncentrált Vitamin és Ásványi anyag tartalom - az immunrendszer és a szervek egészségéért.
- Rostokat tartalmaz - a megfelelő emésztésért, minden étkezéshez kellene fogyasztanod!
- Fehérjében is gazdagok - testünk építőeleme, több folyamatban is fontos szerepe van, nem csak sportoláskor fontos.
- Ezeket mind természetes forrásból nyered ki, közvetlenül a növényekből.
- Tápanyagokban gazdagok, kalóriában szegények - diétákhoz is használhatod.
- Télen is friss zöldeket ehetsz Te és családod is - vegyszermentesen!
- Néhány nap alatt elkészülnek - napi 1 perc gondozást igényelnek.
- Költséghatékony és nagyon egyszerű a termesztésük - otthon, kevés fénynél is sikerrel felnőnek.
- Nem utolsó sorban: több tucat különböző, rendkívül finom fajta növény magja közül válogathatsz.
Látványukkal bárkit magukkal ragadnak pár finom falatra!
Számos csírát kifejezetten étrend kiegészítőként termesztenek
- A brokkolit például gyakran termesztik kiemelkedő szulforafán tartalma miatt, ami számos betegség, köztük a rák megelőzésében is szerepet játszhat. A brokkoli csírája a kifejlett brokkolifejjel szemben 50-100x több szulforafánt tartalmaz, ráadásul 1 hét alatt már el is készül!
- Vannak olyan fehérjedús magok, amelyek ideális növényi fehérjeforrásként fogyaszthatók. Ezek például a mungó- és adzukibab, vagy a csicseriborsó, lencse. Ezek a növényi fehérjeforrások vitaminokat és rostokat is tartalmaznak.
- Számos csíra tartalmaz ugyanolyan egészséges Omega-3 zsírsavakat, amelyek például a drága halolaj tablettákban is vannak.
...és ez csak néhány példa volt!
Felhasználás
A csírák roppanós, lédús csemegék. A különböző fajta növényeknek eltérő ízük van. Kifejezetten jóízűek, aromásak tudnak lenni. Érdemes köretként enned bármilyen főételhez, de csemegézhetsz belőlük nassolnivalóként is. Friss zöldturmixok készíthetők belőlük, de akár töményen "shot"-ként is ihatod a préselt vagy turmixolt egészséges levüket. A csírák a szendvicsek kötelező alapanyagai. Roppanóssá, ízletessé és házi "michelin" csodákká teheted a színes hajtásokkal őket. Csírákból készíthetők különböző színes és tartalmas saláták is.
Ne feledd, a rendszeres zöldségfogyasztás elengedhetetlen az egészséges életmódhoz és a szervezet normál működéséhez. A legjobb, ha minden étkezéshez teszel valamilyen rostban és tápanyagban gazdag összetevőt.
Csíráztatás lépésről-lépésre
Csíráztatásnál alapvetően néhány egyszerűbb lépést kell követned, de magfajtánként és csíráztató eszközönként is kissé eltérő lehet a gyakorlat.
- Az ábrán a csíráztató üvegedénnyel mutatjuk meg a folyamatot.
- Csíráztató tál esetén is ezt a néhány egyszerű lépést kell követned, alkalmazkodva a tál formájához.
Érdekel, hogy hogyan lehet frissen tartani az elkészült csírákat akár 1 hétig? Blogunkban ezekről is és még sok más hasznos dologról is olvashatsz.
Nálunk minden infót megtalálsz: érdemes mindig elolvasnod az egyes termékek leírását is.
Elakadnál? Mi segítünk. Minden vásárlónknak szívesen segítünk, csak fel kell vedd velünk a kapcsolatot elérhetőségeink bármelyikén!
Ezekre lesz szükséged
- Minőségi csíramagok - a Legeldle kínálatában csak ilyeneket találsz.
- Csíráztató üvegedény vagy Csíráztató tál - a Te döntésed, de mindkettő fajta eszköz hasonlóan egyszerűen és remekül használható.
Csíramagok - Eszközök
Gyakran ismételt kérdések, lehetséges hibák |
|
---|---|
Hajszálgyökerek | A penésszel gyakran összetéveszthető. Blogbejegyzésünk segíteni fog! |
Nyálkásodó magok | Erről is írtunk már. Részletesen olvashatsz blogunkban róla! |
Rajta maradtak a magok | A csírák között a maghéjak is gyakran megmaradnak még mosás után is, ezek ugyanúgy könnyen fogyaszthatók! |