Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Útmutató bébisaláta és mikrofűszer termesztéshez

Köszöntünk Téged is a Legeldle - bébisaláta és mikrofűszer termesztésének útmutatójában

Mikrofűszer és bébisaláta jelentése

A növények fejlődése a maggal kezdődik. Ha nedvesség éri a magot, megindul a csírázás. 1-4 naposan csírának, 1-2 hetes korában a kis csemetét mikrozöldnek nevezzük. Jellemzően 3-6 hetes koruk között nevezzük bébisalátának (fűszernövény esetén mikrofűszernek) a növényeinket. Ekkor még nem lesznek kifejlett zöldségek, de már a nagyokra jellemző leveleket viselik, csak kisebb méretben. Ebben a méretben már csak a levélzöldségeket és a fűszernövényeket fogyasztjuk. (Ezzel szemben mikrozöldségként még például a retek, napraforgó, zöldborsó, brokkoli stb. is ehető, de ezek nagyra nőve már levélként nem fogyaszthatóak.)

Az alábbi ábránkon jól láthatod, ahogyan a csírázásból mikrozöld méretig jut a növény, majd a legutolsó fázisban az első sziklevelek között megjelennek a valódi levelei is. A bébisalátákra és mikrofűszerekre ez a jellemző, tehát már a rendes leveleket fogyasztod és ezáltal egy teljesen más ízvilágban lesz részed.

*Plusz infó: a fűszernövények magjai magas illóolaj tartalommal rendelkeznek és emiatt sokkal lassabban csíráznak ki. Nem kell megijedned, ha 1 hétig semmi sem történik látszólag. 

 

 

Induljon a termesztés!

Kínálatunkban kiváló minőségű bébisalátának való magok és a termesztésükhöz szükséges eszközök közül válogathatsz.

Mivel most arra készülsz, hogy a salátákat vagy fűszernövényeket nem a kifejlett méretüknél, hanem egy kisebb állapotuknál (kb. 20 cm) fogod megenni, ezért a magokat szórhatod sűrűn. Jellemzően 0,5 és 3 cm távolságra érdemes egymástól elvetned. A vetési távolság magfajtától is függ, illetve attól is, hogy milyen nagy méretűre szeretnéd megnöveszteni. Minél nagyobb korában szeretnéd lelegelni, annál ritkábban vesd a magokat. A magokat szórhatod is, nem fontos precízen egyesével eldugdosnod a földbe, habár ezt is csinálhatod. 

Ugyanebből adódik, hogy a növényeknek nem lesz szükségük túl mély talajra, de minimum 4 cm azért legyen meg.

 

1. ábra: felkészültünk a hozzávalókkal.

 

2. ábra: Földbontás

Itt meg kell jegyeznünk, hogy az ültetőközeg nagyon fontos a megfelelő és gyors fejlődéshez. Aki a csíráztatáshoz és mikrozöldezéshez van szokva, annak nem volt eddig gondja rá, de a növények 2 hét növekedés után igénylik a tápanyagot. Az első 1-2 hétben még a saját magjukból nyerik azt, de ezt követően fontos, hogy az ültetőközeg tartalmazzon tápanyagot (ha valaki mesterséges hidropóniás közeget szeretne használni, pl. kőzetgyapot, akkor szükséges a hozzátáplálás oldat formájában). A nálunk megtalálható BIO minősítésű földek tartalmaznak annyi természetes tápanyagot, hogy ne keljen semmit sem hozzáadni ezalatt a 3-6 hét alatt. Ha biztosra szeretnél menni, akkor 2 hét után az öntözővizükhöz adhatsz hozzá a szintén BIO minősítésű tápoldatunkból is. (kókuszrost közeg esetén is szükséges tápoldatozás, mert a kókuszrost nagyon minimális tápanyagot tartalmaz csak)

Szintén megjegyeznénk, hogy bár nálunk kapható több fajta föld is, nem fog gondot okozni az sem, ha a fűszernövényt a zöldségföldbe veted, vagy ha a kis levélzöldségeket fűszerföldbe veted el.

 

3. ábra: Választhatod bébisalátáknak és mikrofűszereknek a képen látható kis méretű, akár ablakpárkányra is tehető edényeinket, de használhatsz bármilyen normál otthoni virágcserepet, balkonládát, vagy magaságyást is.

 

4. ábra: A beleszórt földet finoman, de kissé le kell lapítanod, hogy egy egyenletes felületet hozz létre.

 

5. ábra: Sárgarépamagot (a répa friss zöld hajtásai is levélzöldségek) és kapormagot vetünk a hosszúkásba. Egyiket jobbra, másikat balra.

 

6. ábra: Az elszórt magokat egyengesd el kézzel, ha szükséges, majd finoman permetezd meg tiszta vízzel.

 

7. ábra: A magok tetejére szigorúan csak nagyon vékonyan, de szórhatsz egy plusz réteg földet. Ez óvja őket a kiszáradástól a csírázás ideje alatt.
(jellemzően a fűszermagok nem igénylik a takarást, de nagyon vékony réteggel nekik sem ártasz)

 

8. ábra: Permetezd meg ezután is tiszta vízzel. Permetezéssel tartsd nedvesen őket amíg ki nem csíráznak egységesen. Ne hagyd kiszáradni a földet ezalatt az idő alatt!
A csírázás után ha a hajtások egységesen kibújtak, az öntözést már alulról oldd meg elsősorban. Ha menet közben száraznak tűnik a földje így is, mert nem bír annyit felszívni alulról, mint amennyire párolog felül, akkor nyugodtan locsold meg fent is.

 

9. ábra: A kisebb tálcába hagymamagot vetünk. Ezt ezúttal nem fedjük le földdel, mert az edénynek van egy átlátszó búrája, ami óvja a kiszáradástól.

 

10. ábra: Végeztünk is a vetéssel.

 

Most már csak arra kell figyelned, hogy megfelelő körülményeket biztosíts nekik a növekedésük alatt:

- A csírázás ideje alatt ügyelj arra, hogy ne legyenek tűző napon és ellenőrizd, naponta akár többször is, hogy nem e száradt ki a földjük. Ez ebben a szakaszban különösen fontos.
- Amikor már egységesen kicsíráztak és kibújtak a kis hajtások, akkor teheted napos, meleg helyre az edényt.
- A napos, meleg helyeket kedvelik, de a kánikula és a rendkívül erős, hosszan tartó napsugárzás
már árthat is nekik. Ha a leveleken égés jeleit látod vagy kókadoznak, akkor érdemes erre gyanakodnod és enyhébb körülményeket biztosítani nekik.
- Ellenőrizd meleg időben a talajt, hogy kellően nedves e. A túlöntözés, már-már szinte állóvíz az edényben szintén rossz a növényeknek, de a gyakori kiszáradást is megsínylik. Igyekezz megtalálni az aranyközéputat. 
- A fent leírtakat betartani nem lesz nehéz, csak az elején kell kitapasztald.

 

11. és 12. ábra: Jól haladunk! A képen látható, hogy már szépen kihajtottak a zöldjeink. A répa elől és hátul a kapor most még csak sziklevelekkel rendelkezik. Ezek a hosszúkásak azok. Ezeknek a közepéből fognak előbújni 1-2 hét múlva a valódi, jellegzetes leveleik. A hagymánk is nagyon jól áll! 

 

14. ábra: Balkonra tervezett magaságyásunkba is vetettünk magokat, ezúttal levélzöldségeket, méghozzá igen vegyesen.

 

15. ábra: Rövid idő alatt nagyon szépen kihajtottak. (mángold színes mix, spenót, mizuna, komatsuna, mustár, tölgylevelű saláta, cikória)

 

16. ábra: Elképesztően gyorsan, 3 hét alatt érték el ezt a méretüket. Itt már jól látható, hogy az előző ábrán lévővel ellentétben a valódi levelek is előbújtak.

 

17. ábra: 4-5 hét után ez az a méret, ahol már bőségesen lehet legelni!

 

18. ábra: Saját bébisaláta leveleinket vágtuk és fotóztuk le 4-5 hetes korukban. Rendkívül változatos az ízviláguk. Zamatosak és finomak.

 

A levélzöldségek esetén fontos tudnivaló még, hogy hogyan is érdemes enni őket.

Mi már a 3. héten (16. ábra) elkezdtük csipegetni, de még csak óvatosan. A 17. ábrán látható 4-5 hetes méretüknél viszont már kell is enni belőlük, hogy elférjenek egymástól (ritkítás legeléssel)!

Ha túl sűrűnek bizonyulnak a növények, akkor a fejlődésük le fog lassulni, vagy meg is áll. Ilyenkor is legeléssel vagy kitépéssel ritkítanod kell őket. Ha szeretnéd, akkor óvatosan (a gyökereket nem sértve) ki is veheted földdel együtt, majd egy másik edénybe átültetheted az így kiszedett növényeket.

A levélzöldségek és a mikrofűszerek is folyamatosan új hajtásokat hoznak. Ezeket középről kezdik el növeszteni és nem szabad bántani őket. Mindig a legkülső és legalsó leveleket kell letépni vagy levágni úgy, hogy a növény fő szára ne sérüljön.

Ha ezeket betartod, akkor hosszan, akár hónapokig legelheted őket mindaddig, amíg jól érzik magukat, vagy el nem kezdenek magzani.

A frissen vágott leveleket mindig mosd meg alaposan és lehetőleg frissen fogyaszd el. Ha szeretnél kicsit eltárolni, akkor hideg vizes mosást követően szárítsd meg zöldségcentrifugával vagy lecsöpögtetéssel és tárold lyukas edényben, hűvös, sötét helyen. (hűtő, spájz)

Előfordulhat némelyik fajta növényeknél, hogy felmagzanak a nagy nyári meleg hatására. Ez egy teljesen természetes folyamat. Elindul középről felfelé növésnek egy hosszú szár, amin virág, majd magok lesznek. Ekkor a legtöbb fajta már nem lesz ehető mert keserűvé vagy túl rossz állagúvá válik. Bizonyos fajták esetében a meginduló magszár levágása segíthet, de több esetben ez sem oldja meg a növény elöregedését. Ilyenkor újat kell vetni.
Ezeknek az elkerülésére szoktuk javasolni azt, hogy néhány hetes csúszással, de már egy másik edényben kezdd el a következő adagot vetni, hogy mindig legyen utánpótlás.

Az egyes magok termékoldalán található leírások segíteni fognak részletesebb infókkal, illetve mi is, a Legeldle csapata a segítségetekre leszünk! Ha kérdésetek van nyugodtan tegyétek fel nekünk elérhetőségeinken, vagy csatlakozzatok Facebook közösségünkhöz, ahol egymást is segíthetitek!