Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
15% kedvezmény minden csíra és mikrozöld magra! Használd hozzá a LEGELDLE15 kuponkódot!
20.000 Ft értékű vásárlás felett a kiszállítás ingyenes! 20.000 Ft értékű vásárlás felett a kiszállítás ingyenes!
25.000 Ft értékű vásárlás felett értékes ajándékot is választhatsz a kosaradba! 25.000 Ft értékű vásárlás felett értékes ajándékot is választhatsz a kosaradba!

Útmutató bébisaláta és mikrofűszer termesztéshez

Köszöntünk Téged is a Legeldle - bébisaláta és mikrofűszer termesztésének útmutatójában

Mikrofűszer és bébisaláta jelentése

Nagyon fontos tisztázni azt, hogy mit is jelentenek ezek a megnevezések. A növények fejlődése a maggal kezdődik. Nedvesség hatására megindul a növekedés. 1-4 naposan csírának, majd 1-2 hetes korában a kis csemetét mikrozöldségnek nevezzük. Jellemzően 3-6 hetes koruk között nevezzük bébisalátának (fűszernövény esetén mikrofűszernek) a növényeinket. Ekkor még nem lesznek kifejlett zöldségek, de már a nagyokra jellemző leveleket viselik, csak kisebb méretben. Ebben a méretben már csak a levélzöldségeket és a fűszernövényeket fogyasztjuk. (Ezzel szemben mikrozöldségként még például a retek, napraforgó, zöldborsó is ehető, de ezek nagyra nőve már levélként nem fogyaszthatóak.)

Az alábbi ábránkon jól látható, ahogyan a csírázásból mikrozöld méretig jut a növény, majd a legutolsó fázisban az első sziklevelek között megjelennek a valódi levelei is. A bébisalátákra és mikrofűszerekre ez a jellemző, tehát már a rendes leveleket fogyasztjuk és ezáltal egy teljesen más ízvilágban lesz részünk.

*Plusz infó: a fűszernövények magjai magas illóolaj tartalommal rendelkeznek és emiatt sokkal lassabban csíráznak ki. Nem kell megijednünk, ha 1 hétig semmi sem történik látszólag. 

 

 

Induljon a termesztés!

Bébisaláta és mikrofűszer kategóriánkon belül olyan magokat és eszközöket találhatunk, amelyek kipróbáltan is magas minőséget képviselnek és ezekkel lesz a legegyszerűbb dolgunk. Kiváló minőségű magjainkat is beleértve.

Mivel most arra készülünk, hogy a salátákat vagy fűszernövényeket nem a kifejlett méretüknél, hanem egy kisebb állapotuknál (kb. 20 cm) fogjuk megenni, ezért a magokat szórhatjuk sűrűn. Jellemzően 0,5 és 1 cm távolságra érdemes egymástól szórni, de bánhatunk kicsit lazán is a kezünkkel a vetéskor, mert nem fog gondot okozni, ha nem vagyunk ennyire precízek.

Ugyanebből adódik, hogy a növényeknek nem lesz szükségük túl mély talajra, de minimum 4 cm azért legyen meg.

 

1. ábra: felkészültünk a hozzávalókkal.

 

2. ábra: Földbontás

Itt meg kell jegyeznünk, hogy az ültetőközeg nagyon fontos a megfelelő és gyors fejlődéshez. Aki a csíráztatáshoz és mikrozöldezéshez van szokva, annak nem volt eddig gondja rá, de a növények igénylik a tápanyagot. Az első 1-2 hétben még a saját magjukból nyerik azt, de ezt követően fontos, hogy az ültetőközegünk tartalmazza azt (ha valaki mesterséges hidropóniás közeget szeretne használni, pl. kőzetgyapot, akkor szükséges a hozzátáplálás oldat formájában). A nálunk megtalálható BIO minősítésű földek tartalmaznak annyi természetes tápanyagot, hogy ne kelljen semmit sem hozzáadni ezalatt 3-6 hét alatt. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor 2 hét után az öntözővizükhöz adhatunk hozzá a szintén BIO minősítésű tápoldatunkból is.

Szintén megjegyeznénk, hogy bár nálunk kapható több fajta föld is, nem fog gondot okozni az sem, ha a fűszernövényt a zöldségföldbe tesszük, vagy ha a kis levélzöldségeket fűszerföldbe vetjük el.

 

3. ábra: Választhatjuk bébisalátáknak és mikrofűszereknek a képen látható kis méretű, akár ablakpárkányra is tehető edényeinket, de használhatunk bármilyen normál otthoni kaspót, virágcserepet, balkonládát, vagy a Legeldle balkonkert kategóriáján belül található emelt magaságyást is.

 

4. ábra: A beleszórt földet finoman, de kissé lelapítjuk, hogy egy egyenletes felületet hozzunk létre.

 

5. ábra: Sárgarépamagot (a répa friss zöld hajtásai is levélzöldségek) és kapormagot vetünk a hosszúkásba. Egyiket jobbra, másikat balra.

 

6. ábra: Az elszórt magokat elegyengetjük, ha szükséges, majd finoman megpermetezzük tiszta vízzel.

 

7. ábra: A magok tetejére szigorúan csak nagyon vékonyan, de szórhatunk egy plusz réteg földet. Ez óvja őket a kiszáradástól a csírázás ideje alatt.

 

8. ábra: Permetezzük meg ekkor tiszta vízzel. Ezt a permetezést folytassuk mindaddig, amíg ki nem csíráznak egységesen. Ne hagyjuk kiszáradni a földet ezalatt az idő alatt. A csírázás után ha a hajtások egységesen kibújtak, az öntözést már alulról oldjuk meg elsősorban. Ha menet közben száraznak tűnik a földje így is, mert nem bír annyit felszívni alulról, mint amennyire párolog felül, akkor nyugodtan locsoljuk meg fent is.

 

9. ábra: A kisebb tálcába hagymamagot vetünk. Ezt ezúttal nem fedjük le földdel, mert az edénynek van egy átlátszó búrája, ami óvja a kiszáradástól.

 

10. ábra: Végeztünk is a vetéssel.

 

Most már csak arra kell figyelnünk, hogy megfelelő körülményeket biztosítsunk nekik a növekedésük alatt:

- A csírázás ideje alatt ügyeljünk arra, hogy ne legyenek tűző napon és ellenőrizzük, naponta akár többször is, hogy nem e száradt ki a földjük. Ez ebben a szakaszban különösen fontos.
- Amikor már egységesen kicsíráztak és kibújtak a kis hajtások, akkor tehetjük napos helyre az edényt.
- A napos, meleg helyeket kedvelik, de a kánikula és a rendkívül erős, hosszan tartó napsugárzás
már árthat is nekik. Ha a leveleken égés jeleit látjuk vagy kókadoznak, akkor érdemes erre gyanakodnunk.
- Ellenőrizzük meleg időben a talajt, hogy kellően nedves e. A túlöntözés, már-már szinte állóvíz az edényben szintén rossz a növényeknek, de a gyakori kiszáradást is megsínylik. Igyekezzünk megtalálni az aranyközéputat. 
- A fent leírtakat betartani nem lesz nehéz, csak eleinte kell kitapasztalnunk.

 

11. és 12. ábra: Jól haladunk! A képen látható, hogy már szépen kihajtottak a zöldjeink. A répa és hátul a kapor most még csak sziklevelekkel rendelkezik, ezek a hosszúkások azok. Ezeknek a közepéből fognak előbújni 1-2 hét múlva a valódi, jellegzetes leveleik. A hagymánk is nagyon jól áll! 

 

14. ábra: Balkonra tervezett magaságyásunkba is vetettünk magokat, ezúttal levélzöldségeket, méghozzá igen vegyesen.

 

15. ábra: Rövid idő alatt nagyon szépen kihajtottak. (mángold színes mix, spenót, mizuna, komatsuna, mustár, tölgylevelű saláta, cikória)

 

16. ábra: Elképesztően gyorsan, 3 hét alatt érték el ezt a méretüket. Itt már jól látható, hogy az előző ábrán lévővel ellentétben a valódi levelek is előbújtak.

 

17. ábra: 4-5 hét után ez az a méret, ahol már bőségesen lehet legelni!

 

18. ábra: Saját bébisaláta leveleinket vágtuk és fotóztuk le 4-5 hetes korukban. Rendkívül változatos az ízviláguk. Zamatosak és finomak.

 

A levélzöldségek esetén fontos tudnivaló még, hogy hogyan is érdemes enni őket.

Mi már a 3. héten (16. ábra) elkezdtük csipegetni, de még csak óvatosan. A 17. ábrán látható 4-5 hetes méretüknél viszont már kell is enni belőlük, hogy elférjenek egymástól!

A levélzöldségek és a mikrofűszerek is folyamatosan új hajtásokat hoznak. Ezeket középről kezdik el növeszteni és nem szabad bántani őket. Mindig a legkülső és legalsó leveleket kell letépni vagy levágni úgy, hogy a növény fő szára ne sérüljön.
Ha ezeket betartjuk, akkor hosszan, akár hónapokig legelhetjük őket mindaddig, amíg jól érzik magukat.

A frissen vágott leveleket mindig mossuk meg alaposan és lehetőleg frissen fogyasszuk el. Ha szeretnénk kicsit eltárolni, akkor hideg vizes mosást követően szárítsuk meg zöldségcentrifugával vagy lecsöpögtetéssel és tároljuk lyukas edényben, hűvös, sötét helyen. (hűtő, spájz)

Előfordulhat némelyik fajta növényeknél, hogy felmagzanak a nagy nyári meleg hatására. Ez egy teljesen természetes folyamat. Elindul középről felfelé növésnek egy hosszú szár, amin virág, majd magok lesznek. Ekkor a legtöbb fajta már nem lesz ehető mert keserűvé vagy túl rossz állagúvá válik. Bizonyos fajták esetében a meginduló magszár levágása segíthet, de több esetben ez sem oldja meg a növény elöregedését. Ilyenkor újat kell vetni.
Ezeknek az elkerülésére szoktuk javasolni azt, hogy néhány hetes csúszással, de már egy másik edényben kezdjük el a következő adagot vetni, hogy mindig legyen utánpótlásunk.

Az egyes magok termékoldalán található leírások segíteni fognak részletesebb infókkal, illetve mi is, a Legeldle csapata a segítségetekre lesz! Ha kérdésetek van nyugodtan tegyétek fel nekünk elérhetőségeinken, vagy csatlakozzatok Facebook közösségünkhöz, ahol egymást is segíthetitek!