Útmutató vetőmagokhoz
Webáruházunk ezentúl vetőmagokat is árul
Fontos az elején tisztázni, hogy a vetőmagokat csíraként is mikrozöldségként nem szabad fogyasztani!
A vetőmagokat külön vetőmag kategóriákba tettük, hogy ne lehessen összetéveszteni a csíra és mikrozöldség magokkal.
Az általunk forgalmazott vetőmagok szintén GMO mentesek és csírázóképességük kiváló, magas minőséget képviselnek.
A vetőmagokkal kapcsolatos információkat a tasakról érdemes leolvasni. A tasakon megtalálható a fajta neve, a magból kifejlődött növény képe, rövid leírása, valamint piktogramokkal és római számokkal jelzetten a vetéssel, palántázással és szabadföldi kiültetéssel kapcsolatos szükséges információk, beleértve a hónapokat is.
Egy kis segítség:
A továbbiakban az egyes növényfajták általános jellemzőit szedtük össze segítségül!
(A balkonon termeszthető növényekkel és a fűszernövényekkel részletesebben is foglalkozunk azoknak a kategóriájában.)
Tartalomjegyzék:
(Kattints a névre)
Paradicsom
Padlizsán
Paprika
Chili
Salátafélék
Spenót
Uborka
Spárgatök/Patisszon/Tök
Cukkini
Sütőtök
Dinnye
Káposztafélék/Karfiol
Karalábé
Petrezselyem
Zeller
Cékla
Póréhagyma
Vöröshagyma
Retek
Sárgarépa
Mák
Fűszernövények
Kertdoktor
Talajdoktor
Bab fajták
Csemegekukorica
Borsó
Paradicsom
Hasznos: A paradicsomot elsősorban palántáról neveljük, melynek előállításához 6-8 hétre van szükség. Melegkedvelő, fagyérzékeny növény, csak április-májusban lehet kiültetni végleges helyére. A palántákat lehet mélyebbre ültetni, mint ahogy a nevelőhelyen voltak, mivel szára sok oldalgyökeret képez. Helybe is vethető április közepétől, igaz így csak a nyár végére hoz termést. Folyamatos tápanyag utánpótlást igényel, kéthetente tápoldatozzuk. A hónaljhajtásokat folyamatosan le kell szedni.
Tipp: Az őszi fagyok beállta előtt szedjük le a kifejlett zöld paradicsomokat és tegyük a konyhaablakba, itt bepirosodnak.
Padlizsán
Hasznos: A padlizsán meleg-, fény-, tápanyag- és vízigényes növény. Humuszban gazdag, napsütötte, szélvédett helyet igényel. Húsos bogyója akkor szedhető, amikor végleges méretét már elérte, de a mag érése még nem kezdődött el. Ennek egyértelmű jele, hogy a külső lila héja fényes, belső húsa és a mag színe fehér.
Paprika
A paprikafajtákat több szempont szerint csoportosíthatjuk:
-
Felhasználás szerint: étkezési- és fűszerpaprika
-
Növekedés szerint: folytonnövő és determinált (alacsony növésű)
-
A termés alakja és színe szerint: hegyes erős, kosszarvú, cseresznye- alma-, vagy paradicsom alakú, kaliforniai típusú, fehér, halványzöld és egyéb típusok
Hasznos: A fűszerpaprikákat szedés után 5-6 hétig utóérleljük. Mindig csak a bepirosodott bogyókat szabad leszedni.
Chili
Vigyázat: rendkívül magas kapszaicin tartalmú paprikafajtákat kínálunk, melyek termesztése nagy körültekintést és óvatosságot igényel.
Érdekes: A chilipaprikák erősségének mérésére fejlesztették ki az SHU indexet, mely a Scooville Heat Unit kifejezésből tevődik össze, és egy olyan mérőszám, mely azt mutatja, hogy hányszorosára kell hígítani cukros vízzel az egységnyi paprika kivonatot ahhoz, hogy semlegesítse a kapszaicin ízét.
Tipp: A világ egyik legerősebb chilifajtája a Habanero, melyet tapasztalt termelőknek kínálunk. Lassan fejlődik, ezért meleg és napos helyre van szüksége! Télire vigyük meleg helyre és teleltessük át, így gyorsabban terem.
A paprikamagok, különösen a chilik, a csírázáshoz legkevesebb 25 C° hőmérsékletet igényelnek! Ennél alacsonyabb hőmérséklet esetén a csírázás elhúzódhat.
Salátafélék
Hasznos:
Nagy melegben ne próbálkozzunk salátafélék vetésével, mivel 20 ºC feletti talajhőmérsékleten vontatottan csíráznak (25 ºC-nál már csak 50 % alatti a csírázóképesség).
A nyári salátafajtákat (Attrakció, Lento) félárnyékba vessük, és gyakori öntözéssel hűtsük a talajt.
Soha ne ültessük a salátapalántákat mélyebbre, mint eredeti helyükön voltak, mivel ez a szártő rothadásához vezethet. Ültetéskor vigyázzunk, hogy a palánták közepét ne takarjuk be földdel.
Csoportosítás:
-
Termesztési időszak szerint: hajtatási (ősz, tél, tavasz), szabadföldi (tavasz, nyár, ősz), áttelelő
-
A levelek típusa szerint: fejes saláta, jégsaláta, batávia, tépősaláta
-
Különleges salátaféleségek: római saláta (kötözősaláta), cikória, endívia, rukola, madársaláta vagy mezei saláta
Tipp: A világ egyik legerősebb chilifajtája a Habanero, melyet tapasztalt termelőknek kínálunk. Lassan fejlődik, ezért meleg és napos helyre van szüksége! Télire vigyük meleg helyre és teleltessük át, így gyorsabban terem.
A paprikamagok, különösen a chilik, a csírázáshoz legkevesebb 25 C° hőmérsékletet igényelnek! Ennél alacsonyabb hőmérséklet esetén a csírázás elhúzódhat.
Spenót
Uborka
-
A kabakos növények meleg- és tápanyagigényesek, szeretik a trágyázott talajt.
-
Egyes fajok (uborka, sütőtök) támrendszerre felfuttatva érzik jól magukat.
-
Helybevetéssel termesztjük őket, melyre a májusi fagyok elmúltával kerülhet sor.
-
Az oldalhajtások nagyobb számban hoznak női virágot, így a tradicionális, kevert virágú fajtákat 4-5 levél után csípjük vissza a bőségesebb termés érdekében.
-
Virágzás idején gondoskodjuk a megfelelő öntözésről, a virág a kötéshez igényli a párás levegőt.
-
A hagyományos fajták igénylik a méhek segítségét a beporzáshoz.
Spárgatök/Patisszon/Tök
Cukkini
Tipp: „A három nővér”: karósbab + kukorica + tökfélék (patisszon, cukkini, spárgatök) a legideálisabb növénytársítás. A tök a talajnak árnyékolást, a kukorica a babnak támasztékot, a bab mindkettőnek értékes tápanyagokat szolgáltat (nitrogén-megkötő gyökérgümők segítségével).
Sütőtök
Dinnye
Káposztafélék/Karfiol
Tipp: Vegyszermentes növényvédelem a káposztaféléknél A zsálya, fokhagyma és paradicsom levelét felhasználhatjuk rovarirtó hatású permetszer készítéséhez. Vegyünk 150 g levelet vagy fokhagyma gerezdet és öntsünk rá 5 liter forrásban lévő vizet. Hagyjuk állni 30 percet, majd szűrjük le. Miután kihűlt, hígítás nélkül permetezhetjük a káposztafélékre. A zsálya és a fokhagyma nemcsak rovarirtóként, hanem fungicidként is nagyon hatásos.
Karalábé
Petrezselyem
Tipp:
-
A petrezselyem vetőmagja nagyon apró és magas az olajtartalma, ezért csírázása lassú és vontatott (20 nap!)
-
Fontos: a vetést kelésig állandóan tartsuk nedvesen! A cserepes, kiszáradt talajban elszakadnak a hajszálgyökerek és a kikelt csíranövény elpusztul.
-
Kelés után 3-4 leveles állapotban a tőtávolságot egyeléssel állítjuk be.
Zeller
Tipp:
-
A zeller nagyon vízigényes növény. A humuszban gazdag vályogtalajt kedveli.
-
Palántáról termesztjük, melyek előállításához 2-3 hónap szükséges.
Cékla
Tipp:
-
Kelés után 3-4 héttel ritkítással állítjuk be a kívánt tőtávolságot.
-
Másodvetésben soha ne kerüljön a spenót helyére, mivel egy növénycsaládhoz tartoznak.
Póréhagyma
Tipp:
-
A póréhagymát palántáról termesztjük. A nyári-őszi fajtákat februárban vetjük fólia alá és áprilisban ültetjük ki a szabadfölbe.
-
Az őszi-téli fajtákat áprilisban vetjük szabadföldbe és júniusban ültetjük szét a palántákat.
-
A póréhagyma a tápanyagban gazdag, mélyrétegű talajt kedveli. Ültessük mélyebbre és az ápolási munkák során töltögessük fel a töveket, hogy hosszabb legyen a fogyasztható fehér szárrész.
Vöröshagyma
Retek
Tipp:
-
A retek állandó, egyenletes vízellátást igényel, így sokáig lédús marad és később pudvásodik.
-
Rövid ideig marad az ágyásban, ezért általában köztesnövényként termesztjük (pl. a korai retket).
-
Az őszi-téli retket vethetjük másodveteményként, borsó, saláta, spenót után.
-
A fekete retekből kiváló köhögéscsillapító készíthető. Mossuk meg jól a retket, fúrjuk ki a belsejét és tegyünk a helyére mézet vagy cukrot. 1-2 nap után a keletkezett finom szirup kiváló megfázás és köhögés ellen.
Sárgarépa
Tipp:
-
A sárgarépa magas olajtartalmú vetőmagja lassan és vontatottan csírázik (20 nap).
-
Fontos: a vetést kelésig állandóan tartsuk nedvesen! A cserepes, kiszáradt talajban elszakadnak a hajszálgyökerek és a kikelt csíranövény elpusztul.
-
Kelés után a ritkítás (egyelés) fáradtságos munka, amit drazsírozott vetőmag vagy a vetőszalag használatával kiküszöbölhetünk.
-
Biokertekben a növénytársításokkal csökkenthetjük a kártevők elszaporodását. A sárgarépát vessük a hagyma szomszédságába, így a sárgarépalégy és a hagymalégy is kevesebb kárt okoz a két növényben.
-
A sárgarépa elágazását okozhatják a talajban elszaporodott fonálférgek és a friss szervestrágyázás is. Fonálférgek ritkítására vessünk bársonyvirágot (Tagetes) a zöldségágyások közé.
Mák
Fűszernövények
A fűszer és gyógynövények nevelése elsősorban a kezdő kertészeket igézi meg, akik kezdetben nem vállalkoznának nagyobb kert gondozására. A házilag nevelt fűszernövény termesztésének további fontos oka, hogy a termény ellenőrzött, vegyszermentes forrásból származik. A legtöbb fűszernövényünk a mediterrán vidékről származik, sok napsütésre és melegre van szükségük a megfelelő fejlődéshez. Magjaik nagyon aprók és sok illóolajat tartalmaznak, ezért nehezen csíráznak.
-
Vessük el őket szaporító ládába vagy cserépbe, majd a palántákat ültessük ki végleges helyükre.
-
A magvetéshez használjunk magvetőföldet.
-
A fűszer- és gyógynövényeket röviddel a virágzás előtt, a reggeli órákban vágjuk le, majd szárítsuk árnyas és szellős helyen. Tűző napfényen az illóolajok veszendőbe mennek.
-
A frissen leszedett fűszernövényeket közvetlenül a felhasználás előtt aprítsuk fel, így jobban megőrzik aromájukat.
-
A fűszerkertet a konyhához közel alakítsuk ki, hiszen sokszor fogjuk látogatni.
Egynyári fűszernövények: bazsalikom, kapor, ánizs, borsfű, borágó, koriander, majoranna, muskotályzsálya, kerti zsázsa, zamatos turbolya, sáfrányos szeklice, körömvirág, kamilla és metélőpetrezselyem.
Évelő fűszernövények: citromfű, orosz tárkony, izsóp, levendula, lestyán, szurokfű, rozmaring, orvosi zsálya, kakukkfű, édes- és konyhakömény, borsmenta, bíbor kasvirág, metélőfokhagyma és metélőhagyma.
Kertdoktor
A modern növényvédelem nem alapulhat kizárólag a kémiai növényvédelmen! Törekedni kell arra, hogy a kártevők felszaporodását környezetkímélő módszerekkel is gátoljuk.
A KERTDOKTOR sorozatunkat a környezetbarát kertészkedőknek ajánljuk, akik nem csak a talaj megóvására fordítanak figyelmet, de a biológiai növényvédelmet is előnyben részesítik a vegyszeres kezeléssel szemben.
Tipp: A biokertekben ma már újra használnak védő-riasztó és csalogató növényeket, melyek a vegyszerek nélküli növényvédelmet szolgálják közvetett módon. Nagyanyáink is használták a sarkantyúkát, bársonyvirágot és a kaprot erre a célra.
Talajdoktor
Alig 50 évvel a műtrágyák széleskörű elterjedése után a talajok gyors leromlása újra a zöldtrágyázás felé fordította a figyelmet, nemcsak a nagyüzemi gazdálkodásban, hanem a hobbikertekben is. A zöldtrágyázás módjai lehetnek a kiskertekben:
-
Fővetésű zöldtrágya: kora tavaszi vetés és nyári bedolgozás után őszi vetésű növény kerülhet.
-
Másodvetésű zöldtrágya: például korán lekerülő zöldborsó után javasolt.
-
Áttelelő zöldtrágya: vetése ősszel történik, beforgatásuk pedig kora tavasszal.
Bab fajták
A babfajtákat több szempont szerint csoportosíthatjuk:
-
Növekedés szerint: • bokorbabok • karós (futó) babok
-
Hüvelyek színe szerint: • sárgahüvelyű • zöldhüvelyű
-
Hüvelyek keresztmetszete szerint: • kerek (a nagyon vékony 7-8 mm átmérőjű „ceruzabab”) • ovális • lapos
-
Felhasználás szerint: • zöldbab • kifejtő- és szárazbab
Tipp: A bab nagyon meleg- és fényigényes növény. Április végétől vethető, amikor 10 °C fölé emelkedett a talaj hőmérséklete. A bokorbabokat egészen június végéig vethetjük másodnövényként. A bab kis tápanyagigényű növény, a gyökerein lévő baktériumok megkötik a levegő nitrogénjét. Virágzás idején nagy a vízigénye. Szárazságban, főként a karósbab, ledobhatja a virágait.
-
Vessünk borsfüvet a bokorbab közé, így elkerülik a fekete levéltetvek.
-
A karósbabok közül a díszbab vagy tűzbab (Phaseolus coccineus) kiváló takarónövény, mivel a 3 méteres magasságot is eléri. Balkonon is vethetünk dézsába 2-3 szemet, így árnyékoló és takaró szerepe mellett élénkpiros virágaival egész nyáron díszít.
-
Fagyasztás előtt a zöldbabot és a kifejtőbabot blansírozzuk, vagyis pár percig főzzük, majd hideg vízzel leöblítjük. Hagyjuk a vizet lecsepegni és ez után fagyaszthatjuk le a szemeket. A blansírozott bab tovább eltartható és színét is megőrzi.
Csemegekukorica
Hasznos: A saját magunk által termelt csemegekukorica azért édesebb, mint a boltban vásárolt, mert nem áll napokon át az áruházak pultján. A szemekben lévő cukrok azonnal megkezdik a keményítővé alakulást, amint a csöveket letörik. Minél előbb fogyasztjuk őket a szedés után annál zamatosabbak.
Tipp: A csövek letörését a kora reggeli időpontban végezzük, mivel ekkor a legmagasabb a kukoricaszemekben a cukortartalom. A fajták csoportosítása cukortartalmuk szerint: normálédes, cukortartalom-növelt, szuperédes.
Borsó
A borsófajták csoportosítása:
-
Cukorborsók: Termésük hüvelyestől fogyasztható, a belső rostos pergament hártya hiányzik belőlük.
-
Kifejtőborsók: Hidegtűrők, a legkorábban vethetők. Zsengeségüket rövidebb ideig őrzik meg, mint a velőborsók.
-
Velőborsók: Keléskor érzékenyebbek az alacsony hőmérsékletre, de hosszabb ideig szedhetők zsenge állapotban.
-
Éréscsoport szerint: nagyon korai, korai, középkorai, középkésői, késői, nagyon késői.
Forrás: www.kertimag.hu