A-vitamin:
Az A-vitamin az egyik legjobb antioxidáns a növényekben. Elengedhetetlen a hámszövetek, a bőr, a nyálkahártyák és a belső szerveinket védő, borító szövetek egészségéhez. Az A-vitamin hatására a bőr védettebb lesz a napsugárzás káros hatásaitól. A szem egészséges működéséhez is elengedhetetlen. A csírákban az A-vitamin tartalom akkor nő meg drasztikusan, ha fényre tesszük 1-2 napig és hagyjuk kizöldülni (klorofillt termelni).
B-vitamin komplex:
A B-vitaminok vízben oldódó vitaminok. A különböző B-vitaminokat együtt nevezzük komplexnek. A B-vitaminok külön-külön is fontos szerepet látnak el a szervezet egészséges működésében. Pozitívan hat az erőnlétre, a látásra, az agyműködésre, a sejtek anyagcseréjére, a vörösvérsejt-termelésére. A haj, a bőr és a köröm egészségében is szerepe van. Serkentik az immunrendszert, szabályozzák a máj- és veseműködést.
C-vitamin:
A C-vitamin más néven aszkorbinsav az egyik legismertebb vitamin. Főleg az jut eszünkbe róla, hogy megfázás ellen hatékony védelmet ad, de ennél sokkal összetettebb hatása van.
A C-vitamin a sejtek biokémiai folyamataiban játszik fontos szerepet. Antioxidánsként a számos betegség megelőzésében játszik szerepet, köztük a rák, a stroke és szívbetegségek. A vas felszívódásában is szerepet játszik, így a vérszegénységet segít megelőzni. A szintetikus C-vitaminokkal ellentétben a csírákban és mikrozöldekben lévő természetes C-vitamin hatékonyabb és jóval hosszabban tartó hatást biztosít.
E-vitamin:
Az egészséges vérkeringés szempontjából nélkülözhetetlen. A bőr, a látás és érrendszer egészségében is fontos szerepe van. Antioxidáns, emellett pedig megakadályozza a zsírok véráramban való lerakódását. Fokozza a vörösvértestek oxigénszállító képességét, így segíti a test teljes oxigénellátását. Erősíti az immunrendszert.
Klorofill:
A klorofill egy zöld színű pigment, amely segíti a növényeknek a fény felvételét a fotoszintézishez. A klorofill az emberi szervezet számára nem létfontosságú, de nagyon pozitív hatásai vannak. Erős antioxidáns és vértisztító hatású. A klorofill megköti a toxikus nehézfémeket, így meggátolja azok felszívódását. A klorofill nagyon hasonlít a vérben található hemogloblinra, ami az oxigén szállításában játszik szerepet a szervezetben. A klorofill megemeli az oxigénszintet a szervezetünkben és segíti a tápanyagok sejtekhez való eljutását.
Rostok:
A rostok rendkívül fontosak az étkezésben. Kiváló hatással vannak az emésztésre. Segítik a víz és a tápanyagok felszívódását, a teljes bélműködésre jótékony hatással vannak. A koleszterin- és a vércukorszint egyensúlyát is elősegítik. A rosthiányos táplálkozás rövidtávon székrekedéshez, hosszútávon pedig elhízáshoz és cukorbetegséghez vezet, de akár vastagbélrákot is okozhat. Megköti a koleszterint és a bélben termelődő gázok egy részét is.
Szulforafán:
A szulforafán egy kémiai vegyület, amely a káposztafélékben, karfiolban és brokkoliban található meg. A legújabb tanulmányok szoros összefüggést mutattak ki a szulforafánban gazdag élelmiszerek fogyasztásával kapcsolatban. Ezek a növények segítik csökkenteni a különböző rákos megbetegedések kockázatát. A szulforafán vegyület miatt az ebben a vegyületben gazdag csírák szúrós kénszagúak tudnak lenni. Ezt egy kicsit gyakoribb öblítéssel elkerülhetjük.
Fehérje:
Az emberi szervezetben szinte mindenütt megtalálhatóak. Fontos szerepük van az izomtömegek fenntartásában, az anyagcserében, fokozzák a sejtműködést. A fehérjéket aminosavak alkotják, számunkra ezek az aminosavak fontosak. Az aminosavak közel fele esszenciális, ami azt jelenti, hogy az emberi szervezet nem képes előállítani, de igenis szüksége van rá, azt táplálékból kell beszereznie testünknek. A csírák egy nagy része kiváló növényi alapú fehérjeforrás.
Omega-3 zsírsavak:
Többszörösen telítetlen zsírsavak csoportjába tartoznak. Az omega-3 zsírsavak elengedhetetlenek az emberi egészséghez és a fejlődéshez. A szervezetünk nem képes előállítani ezeket, ezért táplálékkal kell a szervezetünkbe juttatni. A legjobb omega-3 forrásnak a halakat és a különböző növényi olajokat tartják. Az omega-3 zsírsavak a szív és érrendszer, valamint az agyunk megfelelő működését és egészségét segítik, emellett pedig a különböző bőrbetegségek kezelésében és elkerülésében is segít.
Kalcium:
A természetben gyakran előforduló kémiai elem. A kalcium egy olyan alkáliföldfém, amely a csontok és a vesék egészségében játszik szerepet. Fontos szerepe van még a megfelelő idegműködésben és véralvadásban és az elektrolit-egyensúlyban. A szervezetben 99%-ban a csontokban, fogakban van jelen. Segít eltávolítani a szervezetből a toxikus nehézfémeket. A kalciumot külső forrásból kell a szervezetbe juttatnunk. Bőséges források lehetnek a növények, pl. babok, lencsék, napraforgó.
Vas:
A vas szerves, pontosabban szervetlen része az életünknek és a testünknek is. A vérképzésben van a legfontosabb szerepe. A vas segítségével a vörösvértestekben található hemoglobin képes az oxigén szállítására, így az egész szervezet oxigénellátását segíti. A hemoglobintermelés hiánya vérszegénységet okoz. Van bevitelével a vérszegénység megelőzhető.
Magnézium:
A szervezetben több száz funkció megfelelő ellátásáért felelős. Az izomműködésekért és az idegi jelátvitelért is felelős, de a csontfejlődésben, a szív és idegrendszer megfelelő működésében is fontos szerepe van. Oldja a stresszt, az izomgörcsöket és csökkenti a vérnyomást. Az ajánlott napi bevitelt növényi forrásokból, csírákból is könnyedén tudjuk fedezni.
Mangán:
A mangán is számos funkció megfelelő ellátásáért felelős a szervezetben. Részt vesz az anyagcsere folyamatokban, szükséges a szaporodáshoz, sebgyógyuláshoz, a növekedéshez és a megfelelő agyműködéshez. Hiánya terméketlenséget okozhat, de idegrendszeri gondokat és a csontrendszer zavarait is okozhatja. Kiegyensúlyozott étrend mellett nincs szükség mangán pótlására.
Foszfor:
A mindennapi élethez fontos ásványi anyag. A kalciumhoz hasonló funkciójában, de nem helyettesítheti azt, együttesen van fontos szerepük például a csontokban. Ez igaz a többi makroelemre is, fontos az egyensúly, hogy egyszerre legyenek jelen a szervezetben hiány nélkül. Magas fehérjetartalmú ételekben található meg jelentősen.
Kálium:
A kálium elektrolit is. A megfelelő idegi jelátvitelért, izomösszehúzódásért, hidratálásért szükséges, továbbá a vérnyomás szabályzásában és sérülések gyógyulásában is szerepe van. A keményítő tartalmú ételek pl. banán, burgonya, avokádó sok káliumot tartalmaznak, de csírákkal is kiegészíthetjük a napi bevitelünket.
Cink:
A cink is egy nélkülözhetetlen nyomelem, amely számos növényi alapú élelmiszerrel bevihető a szervezetbe. Számos hatása van a szervezetre. Mivel a szervezet nem képes raktározni, ezért könnyen hiányunk lehet belőle, ami növekedés visszamaradással, alacsony inzulinszinttel, étvágytalansággal, haj- és súlyvesztéssel járhat. A cink közvetlenül felelős a sebgyógyulásért, a tápanyag felszívódásért, a gyermekek fejlődéséért, T-sejtek termeléséért.