Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mikrozöldek és csírák gyermekeknek? Igen, 6 éves kortól!

Jó néhány tudományos kutatás bizonyítja ma már, hogy felnőttek számára a csírák és a mikrozöldek remek tápanyag- és rostforrások, kiváló immunerősítők, sőt, egyes növények csíráinak gyógyhatása is van. De mi a helyzet a gyerekekkel?

 

E tekintetben kevesebb kutatás áll rendelkezésre, de abban ez a kevés is egyetért, hogy nem mindegy a csírák származási, beszerzési helye. Különbséget kell hát tennünk a vásárolt és az otthon növesztett csírák között – mondja Sinka Nóra, a Legedle dietetikusa. Aki azt is hozzáteszi, hogy utóbbiak kevesebb veszélyforrást rejtenek, hisz házi körülmények között kontrollálhatjuk a higiéniai helyzetet. Ráadásul elköteleződhetünk egy-egy megbízható magbeszerzési forrás mellett, ami garantálja a veszélytelen és jó minőséget. Ez azonban nem jelenti azt, hogy bárki, bármikor, bármennyit fogyaszthat ezekből.

Az egészségügyi világszervezetek a gyerekek tekintetében mindig elővigyázatos. A mikrozöldségek, valamint a csírák fogyasztását a World Health Organization (WHO), illetve a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) sem javasolja nagyon kicsi korban. Azonban a hatodik életév betöltését követően – mértékletesen és változatosan – már fogyaszthatják gyermekek is ezeket a termékeket, a tudományos ajánlások szerint.

További kérdésed van a csírák és a mikrozöldek egészségügyi hatásait illetően? Ne habozz feltenni! Sinka Nóra dietetikusunk itt, a Legeldle oldalán folyamatosan válaszol majd felmerülő kérdéseitekre.