Penész vagy hajszálgyökér?
Bepenészedett a csírám / mikrozöldségem vagy ez valami más rajta? Ha ez nem penész akkor micsoda?
Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdésre térünk ki cikkünkben részletesen, valamint eláruljuk azt is, hogy a penészedést hogyan lehet megelőzni.
Mikrozöldséget szeretnénk enni. Elszórjuk a magot, megpermetezzük vízzel és hagyjuk csírázni pár napig. Egyszer csak, mikor reggel vagy este levesszük róla a fedlapot egy újabb nedvesítéshez, észrevesszük, hogy apró fehér szálas pamacsok jelentek meg vagy talán már teljesen ellepték a növényeink szárát, gyökerét. Aki csíráztat vagy mikrozöldséget növeszt az gyakran találkozik ezzel a jelenséggel, de első alkalommal igen meglepő és ijesztő élmény lehet megpillantani így a leendő csemegénket.
A szöveget idáig elolvasva már sejthetitek, hogy ez nem penész, hanem egy természetes része a csíráinknak, amit hajszálgyökérnek hívnak.
Bár a mikrozöldség növesztése és a csíráztatás is ideális körülményeket ad a penészgombák megjelenésének, a képen látható apró szálak hajszálgyökerek, ami teljesen természetes és ártalmatlan dolog. Szerencsére a penészedés nagyon jó eséllyel nem fog megjelenni a mikrozöldségeinken, ha mindent jól csinálunk! Ellenben ezek a hajszálgyökerek szinte mindig előtűnnek, hol kevésbé, hol pedig látványosabb módon.
Hogyan különböztessük meg a valódi penészt a hajszálgyökerektől?
- A penész kusza módon rendezetlenül néz ki és a növények között jelenik meg és egy vattához hasonlít. A hajszálgyökérzet mindig a gyökérből nő kifelé, apró, irányba rendezett kis szálakból áll.
- A penész csak 1-2 helyen jelenik meg először a tálcában, míg a hajszálgyökérzet a legtöbb növényen észrevehető már az elején is.
- A penészedéshez általában kellemetlen szag is társul.
- A penészedés esetén a növények nem tűnnek egészségesnek, kókadoznak vagy foltosakká és gyűrötté válnak, színüket elvesztik, megbarnulnak.
- Permetezzünk rá egy kevés vizet. Ha a szálak szinte teljesen eltűnnek ahogy víz éri őket, akkor hajszálgyökérről van szó. Penész esetén a szálak ha víz éri is jól láthatók maradnak.
Cikkünkben számos fotót osztunk meg a továbbiakban, hogy a leginkább működő módszert, a vizuális megkülönböztetést tudjátok majd alkalmazni otthon!
Retekcsírákon látható hajszálgyökérzet.
Bár ahogy írtuk is a penészedés nem jellemző, mégis előfordulhat, hogy némelyik növesztésnél megjelenik majd. Ennek számos oka lehet, amiket ismerve már tudni is fogjuk, hogy hogyan előzzük meg azt. Amelyik adagon észrevettük a penészedést, menjünk biztosra és dobjuk ki az egészet, kezdjünk inkább bele egy újba!
Az alábbi okok szoktál a leggyakrabban a penészedést kiváltani:
- Túlöntözés: Okozhat penészedést és a magok fejlődésének sem tesz jót a túl sok mennyiségű víz. Itt inkább azt próbáljuk elkerülni, hogy nagyobb adag vizet adunk egyszerre, mert ha az sokáig áll beposhadhat könnyedén. Adjunk inkább sűrűbben kevesebb vizet növényeinknek, így a megfelelő vízmennyiséghez is hozzájutnak, de mégsem fog állni alattuk órákig a nedvesség.
- Párás, meleg környezet: Ha a szobában gyakran magas a páratartalom és/vagy meleg van az is közrejátszhat a penészedésben. Ha nem megoldható a hűvösebb és szárazabb környezet akkor próbáljuk olyan helyre tenni a mikrozöldjeinket ahol valamennyire jár a levegő és ügyeljünk arra, hogy ne öntözzük túl.
- Sűrű vetés: Ha a magokat túl sűrűn szórjuk el, az is elősegíti a penészedést, ugyanis jobban megmarad a nedvesség a magok, csírák és később a növények szárai között, így kevésbé tudnak szellőzni.
- Csakis jó minőségű magokat használj: A tőlünk vásárolt magoknál garantáljuk, hogy a legjobb minőséget kapod, így ez nem okoz gondot majd.
- Morzsa: A mikrozöldek mellett mászkálunk napközben többször is, sokszor a konyhában ültetünk és növesztünk. Egy-egy kósza morzsa ami bekerül a növények közé könnyen okozhat penészedést.
- Helytelen tárolás: A magokat és a kenderrostot is tároljuk tiszta helyen. A tárolására egy rovaroktól, portól és morzsáktól mentes tiszta edény vagy tasak az ideális.
- Tisztítás: Két mikrozöldség vagy csíra adag között a csíráztató eszközöket vagy mikrozöldséges tálcát alaposan mosogassuk el, különösen ügyeljünk a kisebb sarkokra és résekre is, hogy ne maradjon rajtuk semmilyen szennyeződés.
Tipp: Mikrozöldjeinket vágjuk a kenderrosttól vagy talajtól távolabb, kb. 2-2,5 cm-rel feljebb, mossuk meg aratás után. A csírákat maggal együtt is fogyaszthatjuk, de ezeknél is fontos az alapos mosás evés előtt, valamint ha ránézésre minden rendben van, attól még szaglással is győződjünk meg róla, hogy nem e mentek tönkre. Ültetőközegünket semmiképpen se használjuk fel újból.
Megjelent a penész a talajhoz közel, a szárak között egy foltban.
Szintén zenész ..akarom mondani penész.
Ezek viszont nagyon látványos hajszálgyökerek csíráztató tálban! Szép és egészséges növényekre utalnak!
Ez a penészedés már a fejlett mikrozöldeken jelent meg és látható, ahogy a levelek is betegnek, fertőzöttnek tűnnek. Szintén látható, hogy alattuk nagyon sok, már-már állóvíz van.
Hajszálgyökerek teljesen normális kinézete.
Szintén hajszálgyökérzet.
Ez is hajszálgyökérzet. Jól megfigyelhető, ahogyan a csíra gyökérrészéből állnak kifelé.