Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
20.000 Ft értékű vásárlás felett a kiszállítás ingyenes! 20.000 Ft értékű vásárlás felett a kiszállítás ingyenes!
25.000 Ft értékű vásárlás felett értékes ajándékot is választhatsz a kosaradba! 25.000 Ft értékű vásárlás felett értékes ajándékot is választhatsz a kosaradba!

Mikrozöldség - penész vagy hajszálgyökér?

 

Bepenészedett a mikrozöldségem vagy ez valami más rajta? Ha ez nem penész akkor micsoda? Az egyik leggyakrabban felmerülő kérdésre térünk ki cikkünkben részletesen, valamint eláruljuk azt is, hogy a penészedést hogyan lehet megelőzni.

 

Mikrozöldséget szeretnénk enni. Elszórjuk a magot, megpermetezzük vízzel és hagyjuk csírázni pár napig. Egyszer csak, mikor reggel vagy este levesszük róla a fedlapot egy újabb nedvesítéshez, észrevesszük, hogy apró fehér szálas pamacsok jelentek meg vagy talán már teljesen ellepték a növényeink szárát, gyökerét. Aki mikrozöldséget növeszt az gyakran találkozik ezzel a jelenséggel, de első alkalommal igen meglepő és ijesztő élmény lehet megpillantani így a leendő csemegénket.

 

A szöveget idáig elolvasva már sejthetitek, hogy ez nem penész, hanem egy természetes része a csíráinknak, amit hajszálgyökérnek hívnak.

Bár a mikrozöldség növesztése és a csíráztatás is ideális körülményeket ad a penészgombák megjelenésének, a képen látható apró szálak hajszálgyökerek, ami teljesen természetes és ártalmatlan dolog. Szerencsére a penészedés nagyon jó eséllyel nem fog megjelenni a mikrozöldségeinken, ha mindent jól csinálunk!
Ellenben ezek a hajszálgyökerek szinte mindig előtűnnek, hol kevésbé, hol pedig látványosabb módon.

 

Hogyan különböztessük meg a valódi penészt a hajszálgyökerektől?

 

 

1.  A penész kusza módon rendezetlenül néz ki és a növények között jelenik meg és egy vattához hasonlít. A hajszálgyökérzet mindig a gyökérből nő kifelé, apró, irányba rendezett kis szálakból áll.
2.  A penész csak 1-2 helyen jelenik meg először a tálcában, míg a hajszálgyökérzet a legtöbb növényen észrevehető már az elején is.
3.  A penészedéshez általában kellemetlen szag is társul.
4.  A penészedés esetén a növények nem tűnnek egészségesnek, kókadoznak vagy foltosakká és gyűrötté válnak, színüket elvesztik, megbarnulnak.
5.  Permezettünk rá egy kevés vizet. Ha a szálak szinte teljesen eltűnnek ahogy víz éri őket, akkor hajszálgyökérről van szó. Penész esetén a szálak ha víz éri is jól láthatók maradnak.

Cikkünkben számos fotót osztunk meg a továbbiakban, hogy a leginkább működő módszer, a vizuális megkülönböztetés működjön!

 

Retekcsírákon látható hajszálgyökérzet.

 

Hogyan akadályozzuk meg a penészedést?

Bár ahogy írtuk is a penészedés nem jellemző, mégis előfordulhat, hogy némelyik ültetésünknél megjelenik majd. Ennek számos oka lehet, amiket ismerve már tudni is fogjuk hogy hogyan előzzük meg azt. Amelyik adagon észrevettük a penészedést, menjünk biztosra és dobjuk ki az egészet, kezdjünk inkább bele egy új ültetésbe.

1.  Túlöntözés: okozhat penészedést és a magok fejlődésének sem tesz jót a túl sok mennyiségű víz. Itt inkább azt próbáljuk elkerülni, hogy nagyobb adag vizet adunk egyszerre, mert ha az sokáig áll beposhadhat könnyedén. Adjunk inkább sűrűbben kevesebb vizet növényeinknek, így a megfelelő vízmennyiséghez is hozzájutnak, de mégsem fog állni alattuk órákig a nedvesség.

2.  Párás, meleg környezet: Ha a szobában gyakran magas a páratartalom és/vagy meleg van az is közrejátszhat a penészedésben. Ha nem megoldható a hűvösebb és szárazabb környezet akkor próbáljuk olyan helyre tenni a mikrozöldjeinket ahol valamennyire jár a levegő.

3.  Sűrű ültetés: Ha a magokat túl sűrűn ültetjük az is elősegíti a penészedést, ugyanis jobban megmarad a nedvesség a magok, csírák és később a növények szárai között, kevésbé tud szellőzni.

4.  Csakis jó minőségű magokat használj: A tőlünk vásárolt magoknál garantáljuk, hogy a legjobb minőséget kapod, így ez nem okoz gondot majd.

5.  Morzsa: A mikrozöldek mellett mászkálunk napközben többször is, sokszor a konyhában ültetünk és növesztünk. Egy-egy kósza morzsa ami bekerül a növények közé könnyen okozhat penészedést.

Mikrozöldjeinket vágjuk a kenderrosttól vagy talajtól távolabb, kb. 2-2,5 cm-rel feljebb, mossuk meg aratás után.
Ültetőközegünket semmiképpen se használjuk fel újból és a tálcát mossuk el alaposan két ültetés között.

 

Megjelent a penész a talajhoz közel, a szárak között egy foltban.

 

Szintén penészt láthatunk.

 

Ez a penészedés már a fejlett mikrozöldeken jelent meg és látható, ahogy a levelek is betegnek, fertőzöttnek tűnnek. Szintén látható, hogy alattuk nagyon sok, már-már állóvíz van.

 

Hajszálgyökerek teljesen normális kinézete.

 

Szintén hajszálgyökérzet.

 

Ez is hajszálgyökérzet. Jól megfigyelhető, ahogyan a csíra gyökérrészéből állnak kifelé.