Leírás
Napraforgómag mikrozöldségnek és csíráztatásra
- Íze: kellemes diós íz, elvétve már a szotyira emlékeztet. (friss napraforgóolaj)
- Ásványi anyagok: vas, kalcium, magnézium, réz, cink, foszfor, nyomelem: szelén
- Vitaminok: C, A, E és B komplex
- Tápanyagok: Lecitint, rengeteg klorofillt és kiváló minőségű fehérjét tartalmaz
- Mikrozöldség növesztésekor:
- Előáztatás: 4-8 óra
- Mennyiség 1 adaghoz: 2 evőkanál (~30 g)
- Sötétidő *: 4-5 nap
- Aratás (ültetéstől számítva): 6-8 nap után (~ 9 - 10. naptól keserűvé válik)
- Csíráztatásnál:
- Áztatási idő: 12 óra
- Öblítési gyakoriság: Naponta 2-3 alkalommal
- Elkészülési idő: 5-6 nap
Mikrozöldség növesztése:
A magokat érdemes néhány órára beáztatni tiszta, hideg vízbe és ezután megkezdeni a szokásos folyamatot. Mivel nagy magokról van szó, ezért fontos, hogy még jobban odafigyeljünk arra, hogy ne száradjanak ki. Akár naponta három alkalommal is permetezhetjük a csírázás ideje alatt. Két evőkanál magot egyenletesen elszórunk az ültetőtálcánkba helyezett és már nedves kenderrost lapkára. Alaposan megpermetezzük tiszta vízzel a magokat, majd lefedjük a tálcát, hogy sötétben legyenek. Minden reggel és este nedvesítsük a magokat a permetezőflakon segítségével. 3-4 nap után megjelennek a csírák végein a levélkezdemények. Ezt követően vegyük le a fedést és tegyük a tálcát világos helyre. Már csak 2-3 nap és eléri azt a méretét, ahol már érdemes fogyasztani. Ezalatt az idő alatt permetezés helyett tiszta vízzel locsoljuk, ha a kenderrost lap száraznak tűnik. A napraforgót hamar arassuk le, mert rövid idő után keserűvé válik a növény.
Csíráztatás folyamata:
A magokat csíráztatás előtt be kell áztatni az ajánlott időre és a csíráztatás folyamata közben naponta legalább kétszer alaposan le kell öblíteni.A napraforgó csíra és mikrozöld tulajdonságai:
Lédús nagy levelek, hosszú vastag szár és roppanós textúra jellemzi. Ismert íze miatt az egyik legkedveltebb mikrozöldség. Számos módon fogyaszthatjuk, például nyersen önmagában, salátákba téve, hidegtálakhoz, szendvicsekhez, tehetjük turmixokba vagy szimplán díszíthetünk vele bármilyen főételt, levest.
Pozitív tulajdonságai közé tartozik hogy segíti a vérképződést, erősíti a csontokat, izmokat és az idegeket. Tisztítja tüdőnket, segít feloldani a nyálkát a hörgőkben. Erősíti az immunrendszert és sok más pozitív hatást gyakorol szervezetünkre a rengeteg fajta vitaminnak, ásványi anyagnak, nyomelemeknek és a kiváló minőségű fehérjéinek köszönhetően. Ez a mikrozöldség 20-25% fehérjét tartalmaz, amelyben mind a 8 esszenciális aminosav megtalálható. Nagyon magas arányban tartalmaz telítetlen zsírsavakat.
Fontos, hogy ha túl sokáig hagyjuk nőni keserű lesz. Ezt úgy vesszük észre, hogy elkezdenek megjelenni a 3. és 4. levelek.
* Sötétidőnek nevezzük a magok elvetése és az első zöld hajtások megjelenése közötti időt. Ekkor ugyanis a tálcát lefedve, fénytől védve kell tárolni, hogy a csírázás megfelelő legyen. Fontos, hogy közben reggel-este permetezzük a magokat.
Termékjellemzők
Kiszerelés | 200 g |
Csomagolás | papír |
Származási hely | EU |
Nyomokban tartalmazhat | glutén, mustár, szezám, diófélék és földimogyoró |