Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Mi a különbség a mikrozöld és a csíra között?

“A mikrozöldség csak egy divatos kifejezés csírára?”

Számtalanszor megkapjuk ezt a kérdést a vásárlóinktól a mikrozöldségekkel kapcsolatban, ami miatt úgy döntöttünk, hogy a mai bejegyzésünket ennek a témának szenteljük. Annak érdekében viszont, hogy teljes képet adhassunk róla, egy kicsit távolabb kell kezdenünk a mondandónkat, de ígérjük, hogy a cikk végére mindannyiunk a mikrozöldségek és a csírák szakértőjévé válik majd.

 

Minden az egészséges életmódra vezethető vissza

Az egészséges életmód három alappillére a rendszeres mozgás, a lelki egyensúly és az egészséges táplálkozás, amelyek szorosan összefüggnek, és közvetlenül befolyásolják egymást. Gondoljunk csak arra, hogy ha stresszelünk, akkor könnyebben összeeszünk mindent, és ez a kettő együtt már elegendő ahhoz, hogy rosszul aludjunk! A kialvatlanság pedig csak felerősíti ezt a folyamatot, ráadásul a szervezetünk számára kedvezőtlen táplálékok és a fáradékonyság miatt mozogni sem lesz erőnk.

Ezzel ellentétben, ha egészségesen táplálkozunk, akkor a szervezetünk azonnal reagál a változásra, és a belső folyamatok kihatnak a közérzetünkre is. Amellett, hogy az alvásunk minősége javulni fog, fokozatosan növekszik majd az erőnlétünk, és a mozgásigényünk is nagyobb lesz. A rendszeres testmozgás pedig még inkább biztosítani fogja majd a pihentető éjszakai alvást.

Az utóbbi sokkal jobban hangzik, igaz? Szerintünk is. A statisztikák azonban sajnos azt mutatják, hogy Magyarország lakossága nem túl sikeres az egészséges táplálkozásban. Természetesen tisztában vagyunk mi azzal, hogy a szénhidrát-, a zsír- és a cukorbevitel csökkentésével, valamint a zöldségek és a gyümölcsök fogyasztásának növelésével kezdődik, de a legtöbb esetben a rosszul berögzült szokások, a könnyen elérhető feldolgozott élelmiszerek, és valljuk be, a lustaság miatt kudarcot vallunk ezeknek a megvalósításában.

 

A webáruházunk mag kínálata azonban segíthet abban, hogy ezen változtassunk

A kínálatunkban a csíráztatásra szánt hüvelyeseken túl számos más zöldségfajta magja is megtalálható, így akár otthon is könnyen megtermeszthetjük őket. Nem kell többé a szupermarketbe vagy a piacra járni friss zöldségekért, amelyeknek a konyhában is megtermelhető mini változatainak termesztéséhez szükséges magokat és eszközöket is kínálunk. Ezek a szuperélelmiszerekként is ismert mikrozöldségek (vagy más néven mikrozöldek) és csírák. Sokan összekeverik őket, pedig a kettő egyáltalán nem ugyanaz.

 

Mi a különbség a mikrozöldség és a csíra között?

Nos, leginkább méretükben, állagukban és a megjelenésükben térnek el egymástól. A csírák ugyanis sokkal apróbbak, de zsengébbek és lédúsabbak, míg a mikrozöldek nagyobbak, rostosabbak és tartalmasabbak.

 

 

De emellett van még egy fontos különbség közöttük, ami nem más, mint a termesztésük. Bár ez a folyamat mindkét esetben a magból indul ki, a csírázáshoz azonban nincs szükség fényre. Csupán annyit kell tennünk hozzá, hogy a magot a csíráztató edényben elegendő mennyiségű vízbe beáztatjuk, amelynek köszönhetően megszívja magát, majd leöntjük róla a vizet, és rendszeresen átöblítjük. Így a maghéj megreped, és kibújik a magból a csírának nevezett gyökér és szárkezdemény, ami körülbelül 2-4 nap alatt éri el azt a méretet, amikor már érdemes elfogyasztani.

Abban az esetben viszont, ha nem akarjuk ebben az állapotban megenni a növényt, akkor várhatunk vele még további 4-5 napot, amikor már megjelennek a levelek, és a fény hatására zöldek vagy színesek lesznek az apró kis zöldségek, a mikrozöldségek. Ehhez azonban már szükségünk lesz egy ültetőközegre (pl. kenderrost lapka) is, ami megtartja a vizet, és kapaszkodót kínál a gyökerek számára, hogy azokból a fény hatására a gyököcskék könnyebben el tudjanak indulni felfelé. Mivel magát a folyamatot az egyik korábbi blogcikkünkben már lépésről-lépésre bemutattuk, így most ezt nem részleteznénk.

 

 

 

Van előnye egyiknek a másikhoz képest?

Nem feltétlenül jelenthetjük ki, hogy egyik jobb a másiknál, mert mindkettőt lehet kedvelni, de az eltérő tulajdonságaik miatt van aki az egyikre, ki pedig a másikra esküszik! A Legeldle csapata részletes bemutatót készített a csíráztatásról és a mikrozöldség termesztésről is, így ezeket elolvasva mindenki ki tudja majd választani, hogy melyiket szeretné inkább csinálni!

 

Miért érdemes őket fogyasztani?

A csírák és a mikrozöldségek is telis-tele vannak vitaminokkal és ásványi anyagokkal, ráadásul sokkal koncentráltabb arányban tartalmazzák ezeket a fontos tápanyagokat, mint a kifejlett zöldségek.

Vegyük példának a csíráztatásra szánt prémium magjaink között megtalálható brokkoli magot, amely 3-4 nap csíráztatás után akár 10-szer több szulforafánt fog tartalmazni, mint a kifejlett brokkoli! Ez egy természetes növényi vegyület, amely olyan egészségügyi előnyökkel hozható összefüggésbe, mint például a szív egészségének és az emésztésnek a javulása. De számos tanulmány kimutatta, hogy a szulforafán rákmegelőző tulajdonságokkal is bír.

Ugyanez a helyzet a mikrozöldségek esetében is. A kínálatunkban kapható retek és vöröskáposzta magokból kifejlett mikrozöldekről kimutatták, hogy 40-szer több C, K és E-vitamint tartalmaznak, mint az érett változatuk. Szóval leginkább innen származik a szuperélelmiszer megnevezés.

 

 

 

Sokrétű felhasználás

Amellett, hogy igazi vitaminbombák, nagyon sokrétűen is felhasználhatók. A finom és intenzív ízüknek köszönhetően elfogyaszthatjuk őket akár önmagukban is, de nagyszerűen mutatnak dekorációként a leveseken és a főételeken, valamint elengedhetetlen alkotóelemei a szendvicseknek, a salátáknak és a turmixoknak.

Reméljük, hogy a fentebb leírtak alapján mindannyiunk számára világossá vált a csírák és a mikrozöldségek közötti különbség. Abban az esetben, ha mégsem, akkor a szakértő csapatunk a webáruházunkban feltüntetett elérhetőségeken szívesen áll a vásárlók rendelkezésére.