Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
20.000 Ft értékű vásárlás felett a kiszállítás ingyenes! 20.000 Ft értékű vásárlás felett a kiszállítás ingyenes!
25.000 Ft értékű vásárlás felett értékes ajándékot is választhatsz a kosaradba! 25.000 Ft értékű vásárlás felett értékes ajándékot is választhatsz a kosaradba!

Mi a különbség a mikrozöld és a csíra között?

Induljunk kicsit távolabbról, hogy kerek legyen a kép, de ígérjük, a cikk végére mindenki kisebb szakértő lesz a mikrozöldségek és csírák terén!

Egészséges életmódot? Három fő összetevőből áll.

  • rendszeres mozgás,
  • lelki egyensúly,
  • egészséges táplálkozás.

Ez a három alappillér szorosan összefügg, egyik a másikat közvetlenül befolyásolja.

Gondoljunk csak arra, hogy ha stresszelünk, akkor könnyebben összeeszünk mindent és ez a kettő együtt már elegendő ahhoz, hogy rosszul aludjunk. A kialvatlanság pedig csak felerősíti ezt a folyamatot, ráadásul mozogni sem lesz erőnk a szervezetünk számára kedvezőtlen táplálékok és a kialvatlanság miatt együttesen.

Ugyanakkor vegyünk egy jó példát. Ha egészségesen táplálkozunk, akkor a szervezetünk azonnal reagál a változásra és a belső folyamatok kihatnak a közérzetünkre is. A kiegyensúlyozott és átgondolt táplálkozás hatására az alvásunk minősége javulni fog, de erőnlétünkre is hatással lesz, a mozgásigényünk nagyobb lesz. Ezt követően ha elkezdünk rendszeresen mozogni, az az alvás minőségére is pozitívan fog hatni.

 

Az egészséges táplálkozáshoz elengedhetetlen, hogy nagyrészt zöldségeket együnk.

A zöldségek vitaminokban, ásványi anyagokban, fehérjékben és rostokban is bővelkednek, de emellett számos más hasznos vegyület megtalálható bennük. Szintén nagyon fontos tulajdonságuk, hogy nem, vagy csak nagyon kevés olyan anyagot tartalmaznak amiket egyébként is túlzottan fogyasztunk és ezáltal károsak számunkra, így nagy mennyiségben is nyugodt lelkiismerettel fogyaszthatjuk.
A nyugodt lelkiismeretről jut eszembe, hogy a táplálékok közül a zöldségeknek az egyik legkisebb az ökológiai lábnyoma, ez az egyik leginkább fenntartható élelmiszercsoport.

Vegetáriánusok és vegánok számára különösen fontos a rendszeres és változatos zöldségfogyasztás, a nyomelemek, rostok és a növényi fehérjék bevitele. A növényi fehérje a hüvelyesek csírájában jelentős.

A
legeldle.hu kínálatában a csíráztatásra szánt hüvelyeseken túl számos más zöldségfajta magját kínáljuk, így változatosan tudunk otthon is termeszteni és a különböző pozitív tulajdonságokat mind kihasználhatjuk.

 

A mikrozöldségek (vagy más néven mikrozöldek) és a csírák is a zöldségek legkisebb változatai, amiket bárki könnyedén és gyorsan tud termeszteni saját magának otthon, bent a konyhában.

Csíra:

A zöldségek magja víz hatására elkezd kikelni. Kibújik a magból a csírának nevezett szárkezdemény ami zsenge és lédús. Növényfajtától függően, de általában 2-4 nap alatt elérik azt a néhány centis méretet, amikor már érdemes elkezdeni elfogyasztani azokat.

Fodros kel csíra állapotban, 3-4 nap növekedés után.

Mikrozöldség:

Ha nem akarjuk ilyen kis csíraállapotában megenni még a növényt, akkor várhatunk vele még további 4-5 napot, mire már megjelennek a levelek és fény hatására zöldek vagy színesek lesznek az apró kis zöldségek, a mikrozöldségek.

Fodros kel mikrozöld állapotban, 4 nappal tovább nőtt, mint a fenti képen lévő csíra

 

Csak néhány nap a különbség a fiatal növény csíra és mikrozöld állapota között.

Leginkább állagában és megjelenésében térnek el egymástól. A csírák kicsit zsengébbek, lédúsak, míg a mikrozöldek inkább rostosabbak és tartalmasabbak.

Termesztésük mégis különbözik, ugyanis ha csírákat szeretnénk enni, akkor ahhoz elegendő a víz és egy csíráztató edény, ráadásul fényt sem igényelnek.

Ezzel szemben, ha pár nappal tovább szeretnénk növeszteni, hogy mikrozöldségünk legyen, ahhoz már egészen máshogy kell nekikezdeni.
Szükségünk lesz egy szimpla tálcára és egy ültetőközegre (pl. kenderrost lapka), ami a vizet meg tudja tartani és a gyökerek meg tudnak kapaszkodni benne. Így könnyedén el tudnak indulni felfelé növekedni a fény hatására. Mivel ekkor tovább hagyjuk növekedni, ezért ugyanannyi magból mikrozöldségként jóval több növényt kapunk végeredményül, mint csíraként.

A mikrozöldség termesztést és a csíráztatást is lépésről-lépésre bemutatjuk, ha pedig szeretnél máris belevágni, hogy akár 1 hét múlva a saját friss zöldedet ehesd, akkor a www.legeldle.hu kínálatában mindent megtalálsz!Mikrozöldség termesztés lépésről-lépésre


Csíráztatás lépésről-lépésre


Bevásárlás a
www.legeldle.hu webshopban. Kiváló minőségű magok és eszközök csíráztatáshoz és mikrozöldség növesztéshez.

 

Ízük csíraként és mikrozöldségként is egyformán jó, intenzív, de kellemes, növényfajtától függően változó, általában a kifejlett zöldség ízére nagyon hasonlít. Vitamin és ásványi anyag tartalmuk több tízszerese a kifejlett zöldségének.
A csírákat és mikrozöldeket otthon tudjuk termeszteni egyszerűen és olcsón, ráadásul alig 1 héten belül már ehetők is lesznek.

Az otthon termesztett zöldség legegyszerűbb formája ez, amit akár egy panellakás ablakában is el tudunk sajátítani. Így biztosak lehetünk abban, hogy a zöldség amit eszünk vegyszermentes, ráadásul télen is tudunk rendszeresen friss zöldet enni.

A csírákat és mikrozöldeket egyaránt ehetjük önmagukban is, de nagyszerűen mutatnak leveseken és bármilyen főételen. Szendvicsek, saláták és turmixok elengedhetetlen alkotói a csírák és mikrozöldségek.

www.legeldle.hu