Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
20.000 Ft értékű vásárlás felett a kiszállítás ingyenes! 20.000 Ft értékű vásárlás felett a kiszállítás ingyenes!
25.000 Ft értékű vásárlás felett értékes ajándékot is választhatsz a kosaradba! 25.000 Ft értékű vásárlás felett értékes ajándékot is választhatsz a kosaradba!

Mi is az a mikrozöldség?

Ha azt keresed, hogy hogyan is kell mikrozöldséget ültetni, akkor kattints ide.

Mi is az a mikrozöldség?

A mikrozöldségek, ahogy a nevük is utal rá, kis méretű növények, melyeket a levelek megjelenése után aratunk le. Vitamintartalmuk, különleges ízük miatt szívesen fogyasztjuk őket, és nem utolsó sorban igazán dekoratívan mutatnak a tányéron is. Szuper kiegészítői lehetnek salátáknak, leveseknek, főzelékeknek egyaránt.

Az ehető fiatal zöldeket különféle zöldségek, gyógynövények vagy egyéb más növények magjaiból növesztjük. Méretük kb 2,5-10 cm között van. A szárat a betakarítás során közvetlenül a talajvonal (esetünkben kenderrost lap) felett vágjuk el. A mikrozöldeknek teljesen kifejlődött szikleveleik vannak és általában egy pár nagyon kicsi valódi levelük.

A mikrozöldek gazdagok C-, E-, K vitaminban, valamint béta-karotinban is. A mikrozöldségek kb ötször több vitamint tartalmaznak, mint ugyanazon növények teljesen kifejlett példányai.

 

 

 

Mi a különbség a mikrozöldség és csíra között?

A csírák csírázott vagy részben csírázott magvak. A hajtás magból, gyökérből és a szárból áll, míg a mikrozöldségeket gyökérzet nélkül szüreteljük. A mikrozöldek erőteljesebb ízűek, mint a csírák, a leveleik textúrája és színe pedig változatosabb, mint a csíráké.

A mikrozöldeket talajszerű ültetőközegben, fényes helyen, alacsony páratartalmon növesztjük. Reggel-este locsoljuk. A termesztési idő általában 1-2 hét. A betakarítás általában ollóval történik.

A csírák magját egy éjszakán át vízben áztatjuk, majd lecsepegtetjük. A magokat egy csíráztatásra alkalmas edénybe tesszük. A magok csírázása párás, fényszegényebb helyen történik. Reggel és este leöblítjük őket. A termesztési idő általában 3-6 nap.