A csíráztatás: A csírázás az a természetes folyamat, melynek során a mag nedvesség hatására elkezd kihajtani, leveleket növeszt. A csírákat előszeretettel fogyasztjuk magas vitamin- és ásványianyag tartalmuk miatt. Számos növény magja alkalmas csíráztatásra, de vannak olyanok is melyek mérgezők, ilyen például a paradicsom, paprika, burgonya és a padlizsán is. Vannak olyan csírák is melyek csak főzés utána fogyaszthatók ilyen például a vesebab. Fontos, hogy csíráztatásra csak olyan magok használhatók, amelyeket kimondottan erre a célra értékesítenek és nem kezelték növényvédő szerekkel a felületüket (olyan magok nem alkalmasak csíráztatásra, melyeket kerti ültetésre árusítanak).
A csírák tápanyagtartalma: A csírák gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, fehérjékben és aminosavakban. A csírázás során olyan folyamatok mennek végbe, melyek hatására komplex vegyületek egyszerűbb formába alakulnak át, így az emberi szervezet számára könnyebben hasznosíthatók. Összetett minőségi változásról számolnak be a magok áztatása és csírázása folyamán. A csírák nagy mennyiségben tartalmaznak A-, E-, C- és B vitamint. Egyes magok vitamintartalma akár 20-szorosára és növekedhet néhány nap alatt az eredeti állapothoz képest. A csírákban 30-szor magasabb a vitamintartalom a kifejlett növényekhez képest.