Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
20.000 Ft értékű vásárlás felett a kiszállítás ingyenes! 20.000 Ft értékű vásárlás felett a kiszállítás ingyenes!
25.000 Ft értékű vásárlás felett értékes ajándékot is választhatsz a kosaradba! 25.000 Ft értékű vásárlás felett értékes ajándékot is választhatsz a kosaradba!

Mi is az a csíráztatás?

A csíráztatás: A csírázás az a természetes folyamat, melynek során a mag nedvesség hatására elkezd kihajtani, leveleket növeszt. A csírákat előszeretettel fogyasztjuk magas vitamin- és ásványianyag tartalmuk miatt. Számos növény magja alkalmas csíráztatásra, de vannak olyanok is melyek mérgezők, ilyen például a paradicsom, paprika, burgonya és a padlizsán is. Vannak olyan csírák is melyek csak főzés utána fogyaszthatók ilyen például a vesebab. Fontos, hogy csíráztatásra csak olyan magok használhatók, amelyeket kimondottan erre a célra értékesítenek és nem kezelték növényvédő szerekkel a felületüket (olyan magok nem alkalmasak csíráztatásra, melyeket kerti ültetésre árusítanak).

 

 

 A csíráztatás folyamata: Először a magokat leöblítjük majd a mag típusától függően, de általában egy éjszakára beáztatjuk őket. Ezután leöntjük róluk a vizet és átöblítjük őket. Ez a folyamat már történhet a csíráztatásra alkalmas edényben is. A csírázás folyamatához a szobahőmérséklet és fényszegény környezet megfelelő. A magokat minimum napi kétszer szükséges átöblíteni. Általában a csírázási idő 3-5 nap.

 

 

A csírák tápanyagtartalma: A csírák gazdagok vitaminokban, ásványi anyagokban, fehérjékben és aminosavakban. A csírázás során olyan folyamatok mennek végbe, melyek hatására komplex vegyületek egyszerűbb formába alakulnak át, így az emberi szervezet számára könnyebben hasznosíthatók. Összetett minőségi változásról számolnak be a magok áztatása és csírázása folyamán. A csírák nagy mennyiségben tartalmaznak A-, E-, C- és B vitamint. Egyes magok vitamintartalma akár 20-szorosára és növekedhet néhány nap alatt az eredeti állapothoz képest. A csírákban 30-szor magasabb a vitamintartalom a kifejlett növényekhez képest.