Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Minden, amit a Rostlapról tudni érdemes.

A kenderrost, mint mikrozöldség termesztőközeg

A mikrozöldségek termesztéséhez szükségünk van egy talajt helyettesítő közegre. Egy ilyen közegnek a mikrozöldségek szempontjából két nagyon fontos szerepe van: megtartani a nedvességet és a gyökereknek kapaszkodót nyújtani. A klasszikus talajnak még további szerepei is vannak, mint például a növény tápanyaggal való ellátása, de a mikrozöldségeknek erre nincsen szükségük, ugyanis a növények ilyen fiatal korukban még csak a saját maguk magjából használják fel a táplálékot.

(A lassabban fejlődő, jellemzően fűszernövény magokat, vagy a nagyobb, bébisaláta méretig növesztendő magokat éppen a tápanyag miatt mi palántaföldbe ajánljuk termeszteni. Az ezekhez szükséges tudást és eszközöket, magokat Bébisaláta és mikrofűszer kategóriánkba gyűjtöttük)

A Legeldle.hu a kenderrostból készült növényi rost lapkát választotta, mint mikrozöldség termesztő közeg. A választásunk nem véletlen volt, a cikkünk folytatásában megírjuk az előnyeit.

 

A kender, mint növény

A növény gazdaságilag fontos része a dudvás szára, amely rostokban gazdag. A szár merev, felfelé álló, felülete szőrökkel borított, hosszanti irányban bordázott. Magassága 1,5–3 m. A kender az egyik legősibb ipari növény. Kezdetektől fogva rostjáért, magjáért termesztették. Ruhákat, cipőket, köteleket készítettek belőle. A kender gyomelnyomó, talajlazító hatása miatt jót tesz a szántóföld talajának is. (Forrás: Wikipédia) Termesztése nagyon alacsony környezeti terheléssel jár sok más gazdasági növényhez képest.

 

Kenderrost lap gyártása, kémiai tulajdonságai

Az általunk forgalmazott kenderrost lap Európában, vegyszermentesen termesztett kenderből készült. A lap kizárólag kenderből áll, nincsen benne semmilyen adalékanyag. Készítésekor a kenderszálakat szétválasztják, megtisztítják, így 100%-ban biológiailag lebomló ültetőközeg keletkezik.

Fizikai tulajdonságai:

Rendkívül jó nedvszívó, légáteresztő és szigetelő anyag. A kenderrost szálak magas vízvisszatartó képességgel rendelkeznek, így sokáig nedvesen tartják a magokat. Nagyon jól ellenáll a baktérium- és gombafertőzéseknek, valamint a rovaroknak és a kártevőknek is. Teljes mértékben komposztálható, lebomló anyag. A kenderrostból készített szőnyeg mellékterméknek számít, így környezeti terhelése minimális.

 

Összefoglalva

mikrozöldség termesztőközegnek a kenderrost lapka azért ideális, mert a legkisebb környezeti terheléssel járó közegről beszélhetünk, ráadásul fizikai tulajdonságaiban ideális a fiatal növényeink számára. Nem tartalmaz semmilyen vegyszert vagy adalékanyagot és könnyedén komposztálható otthoni körülmények között is. Használata pedig nagyon egyszerű, nem koszol.

 

Mire használják még?

A mikrozöldségek növesztésén kívül számos más felhasználással is bírnak. Nagyobb méretben használják gyomok és csigák ellen. Védi a növényt a fagytól és a kiszáradástól. Lassú bomlása közben értékes tápanyagokkal látja el a talajt. Kisállatok alá is tehető alomnak vagy fekvőhelynek, de építkezéseknél speciális szigetelésnek is használják.