Leírás
Koriandermag mikrozöldségnek
- Íze: koriander, intenzív
- Ásványi anyagok: kálium, kalcium, magnézium, vas
- Vitaminok: A, C, E és K
- Mikrozöldség növesztésekor:
- Mennyiség 1 adaghoz: 1 púpos evőkanál (~8 g)
- Sötétidő *: 1-2 hét
- Aratás (ültetéstől számítva): 3-4 hét után
- Ültetés előtt áztassuk be: 8 órára
Mikrozöldség növesztése:
A koriandernél mindenek előtt érdemes egy kis trükköt alkalmazni, hogy egyenletesebben és gyorsabban csírázzanak ki a magok. Ehhez a kis gömb formájú magokat ketté kell választanunk, de senki ne gondoljon egy hosszadalmas folyamatra, ugyanis nagyon könnyen, morzsolás hatására szétválnak:
Tegyük a magokat egy műanyag tasakba vagy csak simán az asztallapra, de ekkor egy konyharuhát terítsünk rá, hogy ne pattogjanak szét. Ezután sodrófával óvatosan gördüljünk át rajtuk. Ha halljuk a hangjukon, hogy szétrepedeznek akkor jól csináljuk. Sodrófa nélkül, kézzel is morzsolható. A félbevált magokat ezután előáztatjuk a fent írt ideig, majd elültetjük.
A koriandermagok eltérő gyorsasággal csíráznak, így előfordulhat olyan, hogy néhány csíra már eléri a fedlapot miközben némelyik mag még el sem kezd csírázni. Legyünk türelmesek és várjunk nagyjából addig, amíg egyenletesen elkezdenek csírázni (~2 hét). Nem kell minden egyes magot megvárni, lesz ami lemarad.
Előáztatással segíthetjük a gyorsabb és egyenletesebb csírázást: Tegyük az elültetni kívánt magmennyiséget egy edénybe és engedjünk rá tiszta hideg vizet olyan mennyiségben, hogy a fentebb írt időre végig ázni tudjanak sötétben, hűvös helyen. Ha melegnek számít a szobahőmérséklet otthonunkban, akkor hűtőszekrény segítségével biztosítsuk a megfelelő körülményeket az ajánlott áztatási időre. Az áztatás végén alaposan öblítsük le a magokat mielőtt elültetnénk.
Tipp 1: Az ültetés előkészítésekor a már átázott kókuszrostból vegyünk el annyit, hogy a magok elvetése után a tetejükre egy vékony réteggel le tudjuk fedni azokat. Finoman rá is lapíthatjuk a kókuszrost fedést a magokra. Ez segít abban, hogy gyorsabban és egyenletesebben csírázzanak, valamint a maghéjak kevésbé fognak a levélen maradni.
Tipp 2: Az ültetés után ha tehetjük biztosítsunk a csírázás idejére valamivel alacsonyabb, kb. 20°C hőmérsékletet a folyamathoz a sötétidő alatt. Ez is csak segít a növénynek, de ha nincs lehetőségünk rá enélkül is sikeres lesz a növesztés!
A koriandert mi kifejezetten kókuszrostba ajánljuk ültetni. Ehhez szükséged lesz a kókuszrostos ültetőtálcánkra amit alátéttel együtt árulunk, valamint szükséged lesz kókuszrost korongokra ültetésenként.
A kókuszrostos ültetésről útmutatónkban olvashatsz, kattints ide!
Csíráztatás folyamata:
Csíráztatásra nem javasoljuk.A koriander mikrozöld tulajdonságai:
Vékony szár, közepes méretű zöld levelek jellemzik. Konyhai fűszernövénynek használhatjuk, de számos más módon fogyaszthatjuk, például nyersen salátákban, hidegtálakhoz, szendvicsekhez, turmixba keverve vagy csak szimplán bármilyen főételt feldobhatunk vele. Fűszerezzük vele az ételeket nyersen.
* Sötétidőnek nevezzük a magok elvetése és az első zöld hajtások megjelenése közötti időt. Ekkor ugyanis a tálcát lefedve, fénytől védve kell tárolni, hogy a csírázás megfelelő legyen. Fontos, hogy közben reggel-este permetezzük a magokat.
Termékjellemzők
Kiszerelés | 50 g |
Csomagolás | papír |
Származási hely | EU |
Nyomokban tartalmazhat | glutén, mustár, szezám, diófélék és földimogyoró |