Leírás
Kapormag mikrozöldségnek
- Íze: zamatos, lágy kapor íz jellemzi
- Ásványi anyagok: kálium, kalcium, magnézium, vas, foszfor, cink és nyomelemek
- Vitaminok: A, B, C, E és K
- Mikrozöldség növesztésekor:
- Mennyiség 1 adaghoz: 1 evőkanál (~6-8 g)
- Sötétidő *: 1 hét (de próbálkozhatunk letakarás nélkül is a kapornál)
- Aratás (ültetéstől számítva): 2-3 hét után
- Ültetés előtt áztassuk be: 4 órára
Mikrozöldség növesztése:
A kapormagok eltérő gyorsasággal csíráznak, így előfordulhat olyan, hogy néhány csíra már eléri a fedlapot miközben némelyik mag még el sem kezd csírázni. Legyünk türelmesek és várjunk nagyjából addig, amíg egyenletesen elkezdenek csírázni. Nem kell minden egyes magot megvárni, lesz ami lemarad.
Előáztatással segíthetjük a gyorsabb és egyenletesebb csírázást: Tegyük az elültetni kívánt magmennyiséget egy edénybe és engedjünk rá tiszta hideg vizet olyan mennyiségben, hogy a fentebb írt időre végig ázni tudjanak sötétben, hűvös helyen. Ha melegnek számít a szobahőmérséklet otthonunkban, akkor hűtőszekrény segítségével biztosítsuk a megfelelő körülményeket az ajánlott áztatási időre. Az áztatás végén alaposan öblítsük le a magokat mielőtt elültetnénk.
Tipp 1: A kapormagokat nem szükséges kókuszrosttal lefedni. Ha kellően nagyon lesznek és kinyílnak a levelei, a rajtuk lévő magházakat le fogják hullatni. Így tehát csak szimplán szórjuk a kókuszrost tetejére, majd permetezzük meg!
Tipp 2: A kapor a csírázáshoz nem igényel sötétet, ezért a sötétidőt el is hagyhatjuk. Saját tapasztalatunk az, hogy a csírázási idő alatt lefedett tálca és a fedetlen tálca is egyformán szépen fejlődött, így mindenkinek a saját döntésére bízzuk ezt! Érdemes kipróbálni mindkét verziót!
A kapormagot mi kifejezetten kókuszrostba ajánljuk ültetni. Ehhez szükséged lesz a kókuszrostos ültetőtálcánkra amit alátéttel együtt árulunk, valamint szükséged lesz kókuszrost korongokra ültetésenként.
A kókuszrostos ültetésről útmutatónkban olvashatsz, kattints ide!
Csíráztatás folyamata:
Csíráztatásra nem javasoljuk.A kapor mikrozöld tulajdonságai:
Vékony fehér, rózsaszín árnyalatú szár, közepes méretű zöld levelek jellemzik. Néhány hét után előbújnak a klasszikus kaporlevelek is a két sziklevél közül. Konyhai fűszernövénynek használhatjuk, de számos más módon fogyaszthatjuk, például nyersen salátákban, hidegtálakhoz, szendvicsekhez, turmixba keverve vagy csak szimplán bármilyen főételt feldobhatunk vele.
* Sötétidőnek nevezzük a magok elvetése és az első zöld hajtások megjelenése közötti időt. Ekkor ugyanis a tálcát lefedve, fénytől védve kell tárolni, hogy a csírázás megfelelő legyen. Fontos, hogy közben reggel-este permetezzük a magokat.
Termékjellemzők
Kiszerelés | 50 g |
Csomagolás | papír |
Származási hely | EU |
Nyomokban tartalmazhat | glutén, mustár, szezám |