Csírák és mikrozöldek: A cukorbetegek titkos fegyverei
Csírák és mikrozöldek: A cukorbetegek titkos fegyverei
Folyton folyvást a kalóriákat figyelni akkor is zsibbasztó, amikor fogyókúrázunk, és nincs mindennapos tétje annak, hogy elszámoltuk-e magunkat, vagy csalónapot tartottunk, és háromszor annyit ettünk, mint amennyit szabadott volna. Cukorbetegként viszont egészen más a helyzet, mert a vércukorszint azonnal – akár rosszulléttel, – reagál a túlfogyasztásra. És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy a cukorbetegség során, nem csupán a szó szerint vett cukrot kell elhagyni az étrendből, hanem még arra is figyelni kell, hogy melyik zöldség és gyümölcs fogyasztható büntetlenül.
A Diabétesz Világnapja (november 14.) alkalmából cikkünkben arról írunk, milyen jelentős szénhidrátmentes zöldségforrások lehetnek a cukorbetegek étkezése során a csírák és a mikrozöldek.
Megelőzésképp is kiváló
Számtalan tudományos kutatás eredményei között olvashattuk már, hogy a csírák és a mikrozöldségek rendszeres fogyasztásával bizonyos krónikus betegségek kialakulásának a kockázata jelentősen csökkenthető. Jó hír számunkra, hogy ez alól az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség sem képez kivételt. Sőt! Nem csak megelőzésképpen alkalmazhatók jól erre a betegségre a mikrozöldek, hanem akkor is, ha már kialakult a cukorbetegség.
Ha megértjük, hogy pontosan miről szól a cukorbetegség és az inzulinrezisztencia (illetve, hogy mi a különbség a két állapot között), akkor rájövünk, hogy a táplálkozásnak van az egyik legnagyobb szerepe a kezelésükben.
Hogyan segítenek a megfelelő étrend kialakításában a csírák és a mikrozöldségek?
Ezek az apró, tápanyagdús növények segítenek az optimális testtömeg és a megfelelő tápláltsági állapot elérésében és megtartásában, valamint a vércukorszint normál szinten tartásában. Ez talán a legfontosabb tulajdonság, akkor amikor szeretnénk elkerülni a hirtelen vércukorszint emelkedést.
A mikrozöldségekben a kifejlett növényekhez képest jóval több a tápanyag
Ha a csírákat és a mikrozöldségeket jól építjük be az étrendünkbe segíthetnek a nem kívánt szövődmények kialakulásának a megelőzésében, késleltetésében. Például elkerülhető a veseelégtelenség és az érszövődmények kialakulása, az idegkárosodás vagy a látásromlás megjelenése. A megfelelő vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek bevitele inzulinrezisztencia és diabetes mellitus esetén is kiemelten fontos, így a csírák és a mikrozöldségek remek megoldást nyújtanak ezek fedezésére, hiszen ezek a növények sokkal nagyobb mennyiségben tartalmazzák a fentebb megnevezett hasznos anyagokat, mint a kifejlett növények.
Cukorbetegségben például a mangánnak és a krómnak kiemelkedően fontos szerepe van. A mangán ugyanis szerepet játszik a fehérjeszintézisben, illetve a lipid- és szénhidrát anyagcserében. A mangán a zöldborsó, a zsázsa és a lucerna csírájában/mikrozöldjében van jelen nagyobb mennyiségben. A króm szintén a szénhidrátanyagcsere folyamataiban vesz részt, ezzel segítve az inzulinhatást. Ez például a lencse és a zsázsa csírájában/mikrozöldjében található meg magasabb arányban.
A megfelelő makro- és mikrotápanyagok biztosítása mellett kiemelten fontos a rostok bevitele, melyet a csírák és a mikrozöldségek remekül kiegészítenek. Természetesen a megfelelő napi folyadékpótlás mellett.
A felszívódást is segítik a kis zöld növények
A rostok azért lesznek kiemelten fontosak, mert képesek lebontani a szervezetünkbe táplálékkal bejutott szénhidrátokat. A csírákban és mikrozöldségekben lévő enzimek a makrotápanyagok lebontását amúgy is nagymértékben segítik, így ezek felszívódása is egyszerűbb lesz. Ezzel a folyamattal a szénhidrátok felszívódása lassul, a folyamatos felszívódás pedig szép, egyenletes inzulingörbét és vércukorszintet fog biztosítani. Inzulinrezisztenciával és cukorbetegséggel élők számára kiemelten fontos az élelmiszerek összetevőinek ismerete.
Nem igényel különösebb matekozást az étrendbe illesztésük
Szerencsére a legtöbb csíra és mikrozöldség glikémiás indexe alacsony, így bátran fogyaszthatók. Túlsúlyos, vagy elhízott betegeknek pedig kimondottan ajánlott, hiszen akár a plusz kilók leadásában is segíthetnek a növények, ami pedig pozitív hatással lehet a terápiára. Nem igényel nagy számolást az étrendbe való beillesztésük, de olyan cukorbetegeknél, akiknél inzulinpótlást írt elő a kezelőorvos mindenképpen csak akkor ajánlott a fogyasztásuk, amikor amúgy is elő van írva egy napi étkezés. Az étkezések időpontja és gyakorisága pedig az inzulin típusától és az életmódtól, állapottól függ.
Három-négy evőkanál bőven elég
Humán inzulinnál napi 6, míg analóg inzulinnál napi 3 étkezés ajánlott. A szakirodalmak szerint az csírákból és a mikrozöldekből az ajánlott napi mennyiség 3-4 evőkanálnyi egy egészséges felnőtt ember részére, így ehhez mérten igyekezzünk fogyasztani. Ha bizonytalanok vagyunk, vagy bármilyen panasz lép fel egy új csíra vagy mikrozöldség kipróbálása után mindenképpen érdemes szakemberrel, dietetikussal, illetve a saját kezelőorvossal konzultálni.
Forrás: Sinka Nóra, dietetikus