Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
15% kedvezmény minden csíra és mikrozöld magra! Használd hozzá a LEGELDLE15 kuponkódot!
20.000 Ft értékű vásárlás felett a kiszállítás ingyenes! 20.000 Ft értékű vásárlás felett a kiszállítás ingyenes!
25.000 Ft értékű vásárlás felett értékes ajándékot is választhatsz a kosaradba! 25.000 Ft értékű vásárlás felett értékes ajándékot is választhatsz a kosaradba!

Nyálkásodó magok problémája - csíráztatás

Nyálkásodó magok

Kisokos rovatunk első fejezetében egy olyan jelenségről írunk, amibe nagyon sok kezdő és gyakorlott csíráztató is bele-bele futhat. Ez most nem más, mint a nyálkásodás. Aki találkozott már vele, tudja miről van szó. Csíráztatáskor bizonyos magok a beáztatás után egy kocsonya szerű, összefüggő anyagba szorulnak és erőfeszítéseink ellenére az lemoshatatlanul a magok körül marad. Ez bizony elkerülhetetlenül ahhoz vezet, hogy a magok beposhadjanak és ki kelljen dobni az egész adagot.

Nyálkásodó csíramagok

 

Miért történik ez?

Bizonyos magoknál vízben történő áztatás hatására indul meg természetes folyamatként a nyálka képződés. Ez a zselés anyag teljesen mértékben biztonságos, főleg fehérjékből és poliszacharidokból áll. Természetes körülmények között ez egy fantasztikus képessége a magoknak, ugyanis ezt védőpajzsként felhasználva óvja önmagát többek között a kiszáradástól.

 

Melyik magoknál számíthatunk nyálkásodásra?

rukkola, zsázsa, bazsalikom, chia és bizonyos mustár fajtáknál

Nyálkásodó csíramagok

 

Van-e megoldás és ha igen, mi?

Talán a legkézenfekvőbb, ha a fent felsorolt magokat nem próbáljuk meg csíráztatni, hanem mikrozöldségként egy ültetőközegbe, például kenderrost lapra szórva növesztjük meg a fent említett magokat. Ebben az esetben ez nem fog gondot okozni, mert a nyálkás anyagot a rostlap magába szívja.
Hasonló sikereket érhetünk el kerámia anyagú csíráztatóval is, ugyanis a kerámia anyaga porózus, a magok körül lévő nyálkás védőréteget pedig elnyeli.

Kerámia csíráztató

 


Ha mégis kísérletezni szeretnénk ültetőközeg nélkül csíráztatni ezeket a magokat arra is létezik egy módszer:
Fogjunk egy hasonló csírázási idejű, de nem nyálkásodó magot (lucerna, vöröshere, retek, repce stb.) és keverjük össze még szárazon nagyjából fele-fele arányban őket, majd előáztatás nélkül kezdhetjük a csíráztatást. Öblítsük csak át alaposan, majd a szokásos módon naponta 2-3 alkalommal ismételjük ezt meg. A szokásosnál jobban figyeljünk oda erre az adagra, hogy nem e kezd szagosodni. Érdemes még arra odafigyelni a párosításnál, hogy egy markánsabb ízű maghoz ne válasszunk hasonlóan erős ízű magot, ez az ízélményt rontaná el. Nincsen mindenkire igaz és bevált módszer ízlés tekintetében, ez egy kísérletezős dolog lesz, de nem kell megijedni tőle!

Jó szórakozást! :)