Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Betegségmegelőzés mikrozöldségekkel? Igen, lehetséges!

A mikrozöldségek alapos, figyelmes kis háziorvosként ügyelnek egészségünk megőrzésére. Új blogcikkünkben megmutatjuk milyen vegyületekkel és módszerekkel.

Az egészségünk egyik sarokköve a helyes, tápanyagban gazdag táplálkozás. Ezt mindannyian tudjuk, ahogyan azt is, hogy minden nap számtalan kísértés érkezik, és szédületes következetesség szükséges ahhoz, hogy minimalizáljuk a vonzó, de alattomos cukrot, az instant űrhajósételeket, és az orrunknál fogva csábító, ínycsiklandozó paprikás zsíros ételeket az étrendünkben.

Egészségmegőrzés egy marék zölddel

Mindannyian egészségesen szeretnénk élni, de sokszor nehéz időt és energiát találni az egészségesebb ételek elkészítésére és a rendszeres mozgásra. Testünk azonban már egy kis törődést is busásan meghálál. Ráadásul, olyan szuperképességekkel rendelkezünk, hogy már egy-egy marék zöldség, gyümölcs rendszeres fogyasztása is egészségmegőrző, immunerősítő, betegségmegelőző hatással lehet ránk.

Sinka Nóra, a Legedle dietetikusa azt mondja, elfogadott tény, hogy több krónikus betegség kialakulása összefüggésben áll az egysíkú táplálkozással. A kiegyensúlyozott – vitaminokban, ásványi anyagokban, antioxidánsokban, enzimekben, zsírsavakban és rostokban bővelkedő – étrend ugyanúgy szükséges a test és a szellem egészséges működéséhez, mint az elfogyasztott kalóriák a fizikai aktivitáshoz.

Filléres egészségvédelem

Nem kell mindig méregdrága, bioboltokban, biopiacokról beszerzett termékekben gondolkodnunk, amikor tenni szeretnénk az egészségünkért. Az otthon nevelt csírák és a mikrozöldek bár könnyű, aprócska növények, egészségmegőrző képességeik mégis figyelemre méltóak, ráadásul a magokhoz aprópénzből hozzá lehet jutni, és még kert sem kell a nevelésükhöz, elég egy ablakpárkány.

 

Rákmegelőzés mikrozöldekkel? Nem mese!

Szent-Györgyi Albert már évtizedekkel ezelőtt talált összefüggést a búzacsíra fogyasztás és a rákos daganatokból történő gyógyulás között.

 A keresztesvirágúak, például a brokkoli, a karfiol, a káposztafélék, a retekfélék esetében elmondható, hogy a bennük található szulforafán kifejezetten pozitív hatást gyakorol a szervezetre, és valóban rákmegelőző vegyületként tartják számon, melyet számos kutatás eredménye támaszt alá. Mivel a mikrozöldségeket általában nyersen fogyasztjuk, így ennek a mikrotápanyagnak a pozitív hatásai is könnyen érvényesülni tudnak, hiszen nem éri őket hőhatás, ami miatt lebomlanának – mondja Nóra.

 

A fűszerek királya a bazsalikom egészségmegőrzésben is király

Dietetikusunk annak is utánanézett, hogy a mikrozöldségek jelentős antioxidáns (pl.: polifenol) hatása szintén nem elhanyagolható. Szabadgyökkötő képességük révén számos betegség kialakulásának a kockázatát csökkentik a daganatos betegségektől kezdve a gyulladásos problémákig, a cukorbetegségtől az időskor érkezésével összefüggő más betegségekig.

Ha már most azon gondolkodsz, hogy mi legyen a következő, egészségmegőrzést segítő magod, akkor jó, ha tudod, hogy legnagyobb arányban a bazsalikom mikrozöldség tartalmaz polifenolt. Már dobhatod is őt a rostlapra…

És akkor jöjjön még egy delikvens: a bioaktív vegyületek közül kiemelendően népszerű a fitoszterol. Ő is segít csökkenteni az összkoleszterinszintet, számos szívbetegség kockázatát, valamint szabályozza az immunrendszert, csökkenti a gyulladást és rákellenes hatása is van. Ezt a vegyületet legnagyobb arányban szintén a fent említett keresztesvirágúak tartalmazzák.

 

A csírák is figyelmes háziorvosok

De nem csak a mikrozöldek ilyen ügyes kis háziorvosok. A csírák – például a retekcsíra is – jelentős poliamint tartalmaznak, ami neuroprotektív és szívvédő hatással bír.

És akkor a növények színanyagairól a klorofillról, xantofilról, a karotinoidról és az antocianinról még nem is beszéltünk. Pedig ezek adják a zöldségek élvezeti értékének nagy részét, nem mellesleg segíthetnek a látás javításában és bizonyos daganatos betegségek megelőzésében is.

Rendszeres fogyasztásuk a kimerültségérzetet is csökkenti

Mindent összefoglalva elmondható, hogy a csírák és a mikrozöldségek remekül csökkentik a krónikus betegségek kialakulásának a kockázatát, és az oxidatív stresszt, ami fáradtság, a kimerültség vagy teljesítménycsökkenés formájában jelenik meg az életünkben.