Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

A hüvelyesek titkai: beszélgessünk a fehérjében gazdag csírákról!

Amikor a zöldségesnél a dobozos csíra fölé hajolva azon gondolkodunk, hogy ér-e ez kétmaréknyi növény ezer forintot, sok eladó akkor lök át a dilemmahatárunkon, amikor odaszól, hogy nagyon egészséges ám, sok benne a vitamin.

Igen, ez igaz, de a csíráknak nem ez az egyetlen fontos tulajdonságuk. Sok-sok további fontos tápanyagot tartalmaznak, amikről viszont már kevesebb szó esik. A hüvelyesek csíráinak varázsereje például a magas fehérjetartalmukban rejlik.

Sejted, hogy mit követel a sejted?

A fehérje egy létfontosságú tápanyag, melynek bevitele minden ember számára nélkülözhetetlen. Az izmok és a csontok felépítésében is fontos szerepet játszik, de még a hajad szerkezetének felépítésében, a hormonháztartásod egyensúlyában és az immunrendszered flott működésében is oroszlánrészük van. Szóval a fehérjék olyanok a sejtjeidnek, mint a csíráknak a pára, nem tudnak nélküle kiteljesedni.

Épp ezért a kizárólag növényi étrenden élőknek méginkább lényeges, hogy a fehérjéket változatos forrásokból vigyék be szervezetükbe. Fehérjére a szervezetnek nagy mennyiségben van szüksége, ugyanis ez a tápanyag minden sejtszinten lejátszódó folyamatban részt vesz, így alapvető a test egészséges működéséhez.

A magasabb fehérjebevitel sportolásnál, izomépítésnél, fogyással járó diéták esetén különösen fontos.

Csíraként könnyebben megemésztjük a hüvelyeseket

A hüvelyes magok önmagukban is magas fehérjetartalommal bírnak. Ehhez még bónuszként hozzájön, hogy a csírázás során növekszik a bennük lévő fehérje mennyisége. Számos kutatás egymást alátámasztva igazolta, hogy a csírázás folyamata emészthetőbbé teszi a magokat és a fehérjék is olyan változáson mennek át, ami azok felszívódását elősegíti a szervezetünk számára. Szóval, ha az esetleges puffadás miatt eddig nagy ívben kerülted a hüvelyesek csíráit, akkor itt az idő, hogy zöld utat adj nekik az étkezésedben.

 

A zöldborsód csíraként még többre képes!

A csírázott magokban a különböző vitaminok, antioxidáns vegyületek, ásványi anyagok is jelentős mértékben jelen vannak a nem csírázott állapotukhoz képest. A hüvelyesek ráadásul rostban is gazdagok, ami szintén a tápanyagok felszívódását és a megfelelő emésztést segíti elő. Szükséged van rájuk! Most már biztosan látod.

Ezeknek a magoknak a csírái kiemelkedő fehérjetartalmat mondhatnak magukénak

azukibab

zöldborsó

csicseriborsó

zöld és vöröslencsék

lucerna

vöröshere

bíborhere

mungóbab

Fontos tudnod, hogy az itt felsorolt magok csíráinak külön-külön is magas tápanyagtartalmuk van, emellett mégis vannak további, egymástól különböző pozitív tulajdonságaik is e magoknak. Éppen ezért érdemes változatosan fogyasztani őket, vagy akár mixként előre összekeverve. (LINK A MIXRE - Új ablakban)

Így neveld otthon a csírákat

A hüvelyesek otthoni csíráztatása egyszerű és gyors folyamat, de néhány lépésre oda kell figyelni, ami különbözik a másféle magok csíráztatásától.

– Ezeket a magokat érdemes mindig tiszta vízbe beáztatni legalább 8 órára, ami elősegíti a csírázás egyenletes megindulását és felpuhítja a kemény héjakat is.

– A csíráztatáshoz használhatsz csíráztató tálat vagy csíráztató üvegedényt.

– A nagyobb magokból érdemes kb. két-három púpos evőkanállal használni egy adaghoz.

– A kisebb fajtákból pl. lucerna egy evőkanál is elegendő.

Csíráztató tál esetén ezeket a mennyiségeket felezni kell az üvegedényhez képest.

Napi kétszer két perc odafigyelés elég

Ezek a magok tisztán csíráznak, nem szagosak, de naponta 2 alkalommal igénylik az alapos öblítést. Egyes színes magok viszont könnyen meg tudják festeni az öblítővizüket, de ez teljesen természetes, nem kell megijedni tőle.

Két-három napon belül fogyaszthatod

A hüvelyesek gyorsan elkészülnek, ugyanis ezeket a csírákat nem jó túl sokáig növeszteni. Általában 2-5 nap között a legjobb elfogyasztani őket. Minél nagyobbra hagyjuk megnőni, a tápanyagok annál inkább átalakulnak és csökkenni kezd a hasznos vegyületek mértéke a csírákban. Szerencsére az ízük és állaguk is a 2-5 nap közötti méretüknél a legjobb.

A hüvelyes magvak

  • olcsón beszerezhetőek
  • hosszú az eltarthatósági idejük
  • és nagyon magas a tápértékük!

A hüvelyeseket csíráztasd sötét helyen. Erős napfény hatására zöldülni és fásodni kezd a száruk és levelük. Ez az állagukat és emészthetőségüket is elrontja. Ezért nem olyan jók mikrozöldnek növesztve sem. A hüvelyesek csíráit akkor fogyaszd, amikor a leveleiket még nem bontották ki, csak a kis csírakezdemény látszik, fajtától függően 1-4 cm közötti méretben.

Jó étvágyat, jó egészséget hozzá!

Ahogy látod, könnyedén plusz fehérjeforráshoz juthatsz, akár a boltban veszed meg a kész csírákat, akár magad látsz neki a csíráztatásnak.

Ha az utóbbi mellett döntesz, nem csak a tested jut egészséges eledelhez, hanem a lelked is azzal, hogy becsempészed a természetet otthonodba, és testközelből megtapasztalhatod a növénynevelés csodáját.

Kedvet kaptál a csíráztatáshoz? Itt egy klassz kezdőcsomag, 18 féle maggal! Leld kedved benne!
https://legeldle.hu/csomagok/csiraztatas-kezdocsomag